Evenimentul Zilei > International > Morminte în faţa parlamentului german
Morminte în faţa parlamentului german

Morminte în faţa parlamentului german

Aproximativ 5.000 de persoane au manifestat duminică la Berlin la apelul unei asociaţii care a săpat morminte simbolice în faţa parlamentului pentru a denunţa tragedia imigranţilor atraşi de Europa, relatează AFP.

O asociaţie de artişti militanţi germani, ''Centrul pentru frumuseţe politică'', a prevăzut iniţial să se deplaseze în faţa birourilor cancelarului Angela Merkel, pentru a înmormânta în acel loc cadavre ale imigranţilor decedaţi la frontierele Europei, informează Agerpres.

Oraşul Berlin a interzis această manifestaţie, dar participanţii au trecut de barierele de securitate amplasate în jurul Reichstag-ului, clădirea parlamentului situată nu departe de Cancelarie. 

Pe peluza din faţa edificiului istoric manifestanţii au săpat zeci de mici gropi şi au pus cruci deasupra cărora erau afişate sloganuri precum ''Frontierele ucid'' şi ''Fortăreţele cad''. Ei au adus apoi trei coşciuge, care erau goale, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei. 

Majoritatea manifestanţilor s-au dispersat la ordinul forţelor de poliţie, dar o mică parte dintre protestatari au fost reţinuţi din cauza tulburării ordinii publice. 

Militanţi ai asociaţiei au organizat deja înmormântarea unui refugiat sirian la Berlin vinerea trecută. Asociaţia a afirmat că bărbatul a murit pe Marea Mediterană şi că trupul lui zăcea de şase săptămâni într-o morgă din Sicilia (sudul Italiei). O altă ceremonie a avut loc mai înainte, în cursul săptămânii trecute, într-un cimitir musulman din Berlin. 

Naufragiul unei nave cu circa 800 de imigranţi pe Marea Mediterană a relansat dezbaterea în cadrul Uniunii Europene (UE) privind abordarea problemei imigraţiei. Circa 1.800 de persoane şi-au pierdut viaţa de la începutul acestui an în timp ce încercau să traverseze Mediterana în ambarcaţiuni precare dinspre Africa şi Orientul Mijlociu.