Monument istoric scos la vânzare

Monument istoric scos la vânzare

Castelul Kemény din Jucu de Sus, județul Cluj, construit în secolul XIX și înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj a fost pus în vânzare.

Aflat la doar 25 de kilometri de Cluj, castelul Kemeny a fost înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj în anul 2010. Aproape un deceniu mai târziu, impresionanta clădirea a fost scoasă la vânzare pentru suma de 290.000 de lei.

În descrierea anunțului este specificat că imobilul are „o valoare istorică impresionantă”, după care este descris. „Conacul este în formă de L, dispune de subsol, parter și sarpantă.

Are o suprafață utilă de 568 de metri pătrați, dispusă în 14 camere”. Clădirea impresionantă dispune și de un teren de 1.829 de metri pătrați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se crede că la Jucu de Sus se afla, în epoca romană, o mare carieră de exploatare a pietrei. Arheologii spun că în zonă ar putea fi urme ale germanilor, așezați pe valea Someșului Mic.

Numele are o origine slavă veche: „juc” înseamnă „gândac” sau „goangă” Primele atestări documentare datează din secolul XIV. În stânga Someșului se afla „Jucu Nobil”, reședința familiei Suky, unde a fost atestată, în 1332, cea mai veche școală sătească din Transilvania. Dincolo de râu se aflau „Jucu de Jos” și „Jucu de Sus”, părți ale vastului domeniu Suky.

De origine germană, familia nobiliară Suky s-a așezat în Transilvania în secolul XIII. Un potir făcut la comanda acesteia, păstrat în tezaurul catedralei din Esztergom (Ungaria) este considerat de istoricii de artă drept cel mai bogat și mai luxos din Transilvania.

Ultimii descendenți ai acestei familii s-au stins în secolul XVIII, posesiunile familiei fiind preluate mai târziu de membrii familiei Kemény. Pe locul reședinței familiei din Cluj s-a ridicat, în secolul XIX, Casa Petrechevich-Horváth, astăzi Muzeul de Istorie a Transilvaniei.

Castelul, ridicat în secolul XIX, are forma literei L, cu laturi de 22 și 16 metri. Este format din subsol, parter, etaj și șarpantă, cu 2 intrări. Clădirea are două intrări aflate pe laturile sudice, intrarea mică fiind încadrată de un portic cu două coloane pe care se află o terasă. Legătura dintre parter și etaj se face pe o scară se piatră.

În colțul nord-vestic al castelului se află un foișor de formă pentagonală. Din vechiul parc au mai rămas doar câțiva arbori bătrâni și un bloc de piatră înalt de cca. 1,5 metri, sculptat cu motive animale.