Evenimentul Zilei > Politica > Monument istoric CUMPĂRAT cu 10.000 de euro. Ce se întâmplă cu Moara Juracsek
Monument istoric CUMPĂRAT cu 10.000 de euro. Ce se întâmplă cu Moara Juracsek

Monument istoric CUMPĂRAT cu 10.000 de euro. Ce se întâmplă cu Moara Juracsek

Primăria Reșița a cumpărat un monument istoric ca să amenajeze în el locuințe sociale. Edilii cărășeni au plătit 10.000 de euro pentru clădirea Morii Juracsek, cea mai veche clădire din Reșița, datând din secolul al XIX-lea, imobil aflat pe lista monumentelor naționale la categoria B (cod CS-II-m-B-10948).

Moara poartă numele fostului proprietar, unul dintre conducătorii oraşului în timpul Revoluţiei de la 1848, Johann Juracsek.

Potrivit actualului edil, Mihai Stepănescu, Moara Juracsek e ocupată de  50 de persoane care locuiesc fără contract. El le va propune să își cumpere locuințele în care stau și să își stabilească domiciliul acolo. 

 

”Moara a aparținut unei societăți care a dat faliment, iar clădirea a fost scoasă la licitație de Direcția Finanțelor Publice. S-a încercat vânzarea ei în repetate rânduri, fără succes însă, din cauza prețului prea mare. La ultima licitație noi am venit cu o ofertă, bazată pe evaluarea realizată de specialiștii noștri, iar suma a fost agreată. Am cumpărat clădirea și terenul aferent la finele anului trecut, chiar înainte de sărbători”, a declarat primarul Reșiței.

În prezent, inspectorii Primăriei Reșița au început lucrările de apartamentare a spațiului și inventarierea locatarilor. Acestora li s eva propune să intre în legalitate. ”Le propunem să cumpere apartamentele ocupate, ceea ce înseamnă că în acest stadiu, neamenajat, ar plăti câteva sute de euro pe o locuință, unde își pot stabili domiciliul. Suntem în discuții incluisv cu câteva bănci care să îi finanțeze pe acești oameni. E vorba de cazuri sociale, dar familii care au câte un membru ce lucrează în străinătate”, a mai explicat edilul