Evenimentul Zilei > Economie > BANI ILEGALI în România! BNR a făcut anunțul DEVASTATOR
BANI ILEGALI în România! BNR a făcut anunțul DEVASTATOR

BANI ILEGALI în România! BNR a făcut anunțul DEVASTATOR

Oficialii Băncii Naționale a României (BNR) au precizat că moneda care ar urma să fie lansată în 2019 ăn Sibiu este ilegală.

Într-o solicitare formulată de Libertatea.ro Băncii Naționale, instituția a precizat că moneda locală Sibcoin, care va fi lansată în 2019, când judeţul va fi Regiune Gastronomică Europeană, este ilegală, deoarece prin lege doar BNR are atributul de a pune pe piață monede de orice fel. 

Moneda Sibcoin ar urma să funcționeze pe modelul similar al monedelor locale, care circulă în Uniunea Europeană. Legislația din România nu permite însă acest lucru

„Articolul 12 din Legea 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României răspunde la toate intrebările legate de emiterea acestei «monede locale Sibcoin». Art.12 din Legea 312/2004 se referă la faptul că BNR are dreptul exclusiv de emisiune respectiv, Banca Naţională a României este unica instituţie autorizată să emită însemne monetare, sub formă de bancnote şi monede, ca mijloace legale de plată pe teritoriul României. Prin urmare, lansarea acestei «monede» este ilegală, doar BNR având în exclusivitate dreptul de a emite monede pe teritoriul României. Până la acest moment, Banca Naţională a României nu a primit nicio solicitare de informaţii referitoare la emiterea de însemne monetare”, se arată în răspunsul primit de la BNR.