Liderul de la Phenian a asistat recent la numeroase exerciții militare: trageri de artilerie și de rachete, în momentul în care Coreea de Nord face eforturi să se protejeze de pandemia Covid-19 care a provocat ravagii în în întreaga lume, în special în China și Coreea de Sud, doi vecini ai nordului comunist.

Phenianul nu a făcut niciun anunț despre o posibilă răspândire a noului coronavirus pe teritoriu nord-coreean. Dar mii de oameni – inclusiv resortisanți străini – au fost plasați în carantină. Și Coreea de Nord și-a închis granițele.

Mass-media oficială a lansat o campanie de comunicare importantă pentru a reaminti populației măsurile de igienă, iar imaginile care provin de la Pyongyang arată că nord-coreenii poartă măști de protecție pe figură.

Mai puțin unul: Kim Jong-un.

Rodong Sinmun, organul de presă al Partidului Muncitorilor și agenția oficială de știri nord-coreeană KCNA au difuzat fotografii cu Kim Jong Un, care supraveghează exerciții dintr-un cort, din tranșee sau dintr-un adăpost.

Coreea de Nord este foarte atentă cu imaginea liderului de la Phenian iar faptul că difuzează fotografii în care Kim Jong-un nu poartă mască de protecție nu este deloc întâmplător.

Observatori ai regimului nord-coreean afirmă că este vorba de un mesaj adresat poporului dar și comunității internaționale: Kim Jong-un nu se teme de coronavirus, este deasupra oricărei contaminări.

În concordanță cu propaganda nord-coreeană, potrivit căreia Kim Jong-un este de neatins, este peste muritorii de rând.

Astfel că a purta o mască ar fi nefast pentru imaginea celui care continuă singura dinastie comunistă din istorie, care conduce Coreea de Nord de peste 70 de ani.