Evenimentul Zilei > Actualitate > Mobilizare fără precedent. 3.500 de polițiști și jandarmi vor fi pe străzi. 5.000 de pompieri, gata să intervină
Mobilizare fără precedent. 3.500 de polițiști și jandarmi vor fi pe străzi. 5.000 de pompieri, gata să intervină

Mobilizare fără precedent. 3.500 de polițiști și jandarmi vor fi pe străzi. 5.000 de pompieri, gata să intervină

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat măsuri deosebite pentru Sărbătoarea Botezului Domnului, din 6 ianuarie. În toată țara, vor fi organizate 276 manifestări religioase, așa că aproximativ  3.500 de polițiști și jandarmi vor fi angrenați în misiunile de asigurare a ordinii publice la evenimentele menționate, la care este preconizată participarea a aproximativ 250.000 de oameni.

De asemenea, peste 200 de lucrători ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență vor fi mobilizați în zona evenimentelor cu public numeros pentru a preveni posibile incidente și a asigura intervenția în cazurile de urgență.

„Având în vedere informările și avertizările meteorologice emise pentru perioada 4 – 6 ianuarie, structurile MAI monitorizează situația din zonele aflate sub efectul fenomenelor meteorologice și intervin preventiv pentru evitarea producerii unor situații de risc pentru cetățeni. Peste 5.000 de pompieri sunt pregătiți să intervină în aceste zone, dacă situația o impune, cu peste 3.300 de mijloace tehnice.

Datorită misiunilor planificate la nivelul MAI și coordonate din Centrul Național de Conducere Integrată, până în acest moment, nu au fost înregistrate situații de urgență, care să pună în pericol persoane sau bunuri și nici drumuri închise din cauza condițiilor meteorologice”, se arată într-un comunicat al MAI.

Recomandări pentru șoferi

Avertizările meteorologice se mențin și pentru ziua de 6 ianuarie și vizează mare parte din teritoriul României, cu intensificări în zona Carpaților Meridionali, de Curbură și Occidentali. „Recomandăm populației să nu se expună riscurilor, să evite deplasările, în măsura posibilității, atunci când fenomenele meteorologice se manifestă. Șoferii să adapteze viteza la condițiile de trafic și drum și să aibă autoturismele pregătite corespunzător pentru sezonul rece.

Ținând cont de faptul că multe persoane au preferat să petreacă și acest sfârșit de săptămână în stațiunile montane, le recomandăm turiștilor care se întorc în localitățile de domiciliu să se informeze asupra rutelor de deplasare, să aleagă traseele cel mai puțin aglomerate, să respecte indicațiile polițiștilor de pe traseu și să nu încerce depășirea coloanei de autoturisme pentru evitarea producerii accidentelor rutiere”, sunt sfaturile venite de la MAI. Reprezentanții MAI mai recomandă evitarea drumețiilor în zonele de munte, unde zăpada este viscolită, existând riscul producerii unor accidente.