Chiar dacă SpaceX a lansat su succes prima rachetă în spațiu, asta nu înseamnă că oamenii ar trebui să părăsească planeta pentru a merge în spațiu, scrie Dailymail.

O nouă carte, apărută recent, spune că ar trebui să fim fericiți aici pe Pământ decât să ne aventurăm peste limitele atmosferei, dacă nu ne dorim să avem parte de o moarte sigură.

„Cum să mori în spațiu: O călătorie prin universul periculos” se numește cartea și susține că spațiul este un loc periculos ce ar trebui evitat cu orice preț.

Extratereștrii ar putea exista undeva acolo, dar găurile negre te-ar putea „aspira” în vidul cosmic unde ai făcut bucățele, până ce nu ar mai rămâne decât moleculele din tine.

Un asteroid de mărimea unui grăunte de nisip, călătorind cu o viteza de 160.000 km/h ți-ar putea distruge nava spațială. Exploziile solare te-ar putea iradia, iar razele cosmice ți-ar putea dezintegra ADN-ul, sau să îți prăjească toate sistemele de pe navă.

Și dacă cineva este atât de naiv încât să meargă în spațiu fără un costum special, gheața i-ar acoperi corpul cu mult înainte ca vacuumul cosmic să-i umfle pielea de două ori mai tare decât „mărimea” normală.

Cartea, scrisă de Paul M. Sutter, un astrofizician de la Universitatea din Ohio, a apărut imediat după lansarea cu succes a rachetei din programul SpaceX, dezvoltat de Elon Musk.

La începutul acestei săptămâni, SpaceX a acostat cu succes la ISS, International Space station. NASA a creat un parteneriat cu compania fondată de Elon Musk, în speranța de a trezi interesul noii generații în ceea ce privește explorarea spațială.

„Cum să mori în spațiu” probabil nu a fost printre cărțile luate de astronauții din SpaceX în spațiu și probabil a fost o decizie înțeleaptă, având în vedere că unor „li se ridică părul de pe corp” când citesc ce li s-ar putea întâmpla dacă ar părăsi Pământul.

„Prioritatea mea este să vă avertizez cu privire la o astfel de acțiune. Caută o planetă, găsește o piatră, spune-i casă. Construiește o fermă. Crește câțiva copii. Puneți pământ sub picioare și aer deasupra capului. Caută-ți o stea drăguță cu câteva miliarde de ani rămași de căldură și lumină și o planetă frumoasă cu suficientă apă lichidă. Ia-ți un hobby, ia-ți gândul de la spațiu. Cumpără-ți un telescop. Bucură-te de spațiu, dar de la distanță”, a spus Sutter.