Cu această ocazie, MAE i-a transmis şefului misiunii diplomatice iraniene la Bucureşti că speţa face obiectul unei anchete în desfăşurare, urmând ca rezultatul acesteia să fie comunicat.

Totodată, MAE a evidenţiat deschiderea constantă a autorităţilor române de a răspunde solicitărilor autorităţilor iraniene referitor la cazul cetăţeanului iranian amintit anterior.

Potrivit site-ului Ministerului iranian de Externe, Teheranul a cerut, pe 21 iunie, ca „autorităţile române relevante să ia măsuri imediate pentru a clarifica motivele morţii lui Mansouri”.

A murit chiar în centrul Capitalei. Bărbatul misterios este, de fapt, un nume greu din…

Un iranian celebru, refugiat la București, aștepta cu nerăbdare se se întoarcă in Iran, pentru a fi judecat. El a fost găsit mort în holul unui hotel din București.

Se pare că bărbatul, un cetățean iranian care, de fapt, era urmărit de autoritățile din țara sa, fusese prins pe teritoriul României și pus sub control judiciar.

Moartea lui Gholam Reza Mansouri, cleric și fost magistrat iranian, este cu atât mai misterioasă, cu cât el era acuzat de torturarea unor jurnaliști și luare de mită în Iran.

Poliția Capitalei a transmis vineri informația că a fost sesizată, în urma unui apel la 112, de la recepția unui hotel din București că a un bărbat cazat într-o cameră a căzut de la un etaj superior și a murit. La scurt timp, poliția a revenit și a transmis presei că „persoana în cauză, un bărbat, în vârstă de 52 de ani, cetăţean străin, se afla sub control judiciar la Secţia 1 Poliţie, pentru infracţiuni ce ar fi fost săvârşite pe teritoriul altei ţari”.

„Poliția Capitalei declară că la sosirea ambulanței și a Poliției, cadavrul lui Gholam Reza Mansouri a fost găsit în interiorul hotelului, în holul de la intrare. La momentul la care a sosit ambulanța, omul era mort. Cazul a fost preluat de Biroul Morți Suspecte și Omucideri din Culpă, din cadrul Serviciului Omoruri.

Criminaliștii investighează dacă Gholem Reza Mansouri a fost asasinat sau s-a sinucis, însă până la finalizarea anchetei nu vor fi oferite informații, iar toate posibilitățile sunt luate în calcul”, se arată în comunicatul Poliției.

Gholam Reza Mansouri, 52 de ani, a fost prins pe 12 iunie în România, în baza unui mandat de urmărire internațională transmis prin Interpol. După ce militanții pentru drepturile omului l-au acuzat de torturarea și încarcerarea ziariștilor independenți din Iran, fostul oficial a căzut și în dizgrația regimului de la Teheran, care îl acuză acum că a luat mită în valoare de jumătate de milion de euro.

Curtea de Apel București a amânat până pe 10 iulie o decizie în privința extrădării lui Gholamreza Mansouri, care a fost dat în urmărire internațională prin Interpol de regimul de la Teheran, sub acuzația de corupție și fraudare a 500.000 de euro.

Mansouri fugise din Iran în Germania, unde militanți pentru drepturile omului și Reporterii Fără Frontiere au depus la procurorii germani plângeri împotriva sa sub acuzația de violare gravă a drepturilor omului. Ca judecător în funcție în Iran, Mansouri a trimis după gratii jurnaliști independenți, critici la adresa puterii, pe baza unor dovezi contrafăcute. Jurnaliștii încarcerați au fost supuși torturii, scrie Digi24.