Poate că numărul celor câteva sute de manifestanți nu pare deosebit de impresionant, dar acesta poate fi considerat un număr considerabil, întrucâ Estonia are doar 1,3 milioane de locuitori.

AFP informează că manifestanții au cerut demisia guvernului actual, căruia ei îi reproşează prezenţa unui partid de extremă dreapta la guvernare.

Participanții la miting au purtat banderole şi panouri inscripționate în limbile estoniană, engleză şi rusă, pe care arau înscrise sloganuri precum „Combaterea fascismului este antrenamentul meu cardio”  sau „Nu rasismului, nu islamofobiei, nu urii, nu violenţei”.

Protestul a fost organizat de mişcarea „Da libertăţii, nu minciunii”, înfiinţată atunci când, în cursul lunii martie, Partidul de Centru al premierului Juri Ratas a iniţiat negocieri de coaliţie cu conservatorii din partidul Isamma şi cu formaţiunea de extremă dreapta EKRE.

EKRE, eurosceptic, este cunoscut pentru retorica populistă şi anti-imigraţie. Este pentru prima dată după căderea comunismului când un partid de această orientare se află la guvernare în Estonia.

Înainte de manifestaţie, animatorii ei au denunţat membri ai guvernului, pe care i-au acuzat că „insultă şi intimidează medicii, cercetătorii, apărătorii mediului înconjurător, studenţii străini şi minorităţile”.

„Până acum, singurul grup care a beneficiat de politica guvernului sunt consumatorii de alcool”, au afirmat ei într-un comunicat, făcând aluzie la scăderea taxei asupra băuturilor alcoolizate, decisă pentru a-i încuraja pe estonieni să cumpere alcool mai mult în ţara lor decât în Letonia vecină şi să crească vânzările către turiştii finlandezi.

Manifestaţia a fost organizată în ziua de aniversare a referendumului care a decis aderarea ţării la UE.
Tot la Tallin a fost organizată și o altă manifestație, la care circa zece persoane cerut ieşirea Estoniei din UE