Evenimentul Zilei > Social > Miting de amploare în Capitală. Cinci confederaţii sindicale vor protesta astăzi în faţa Guvernului
Miting de amploare în Capitală. Cinci confederaţii sindicale vor protesta astăzi în faţa Guvernului

Miting de amploare în Capitală. Cinci confederaţii sindicale vor protesta astăzi în faţa Guvernului

Cele cinci confederații sindicale vor organiza, miercuri, 14 aprilie, un protest împotriva Guvernului care, în opinia lor, nu guvernează în interesul cetățenilor şi trebuie să-şi dea demisia.

Potrivit comunicatului transmis de cele mai mari cinci confederații sindicale, vor organiza, miercuri, mitinguri anti-guvernamentale în faţa sediului Guvernului.

Organizatorii acţiunilor de protest sunt: Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere-Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi Confederaţia Sindicală Naţională Meridian.

Protestele vor avea loc simultan în Piața Victoriei, dar în locaţii distincte, în contextul restricţiilor în vigoare din cauza pandemiei.

Revendicările celor cinci confederaţii sindicale

Cele cinci confederaţii sindicale au aceleaşi revendicări, şi anume:

-majorarea salariului minim la un nivel decent

-pensii echitabile

-servicii publice de calitate

-deblocarea negocierii colective

-taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei.

Comunicatul comun arată  că: „Nemulţumirile sindicale sunt determinate de măsurile adoptate de actualul guvern şi refuzul constant al dialogului social. Costurile crizei sanitare şi economice sunt trecute exclusiv în seama lucrătorilor şi a categoriilor celor mai vulnerabile, în timp ce privilegiaţii îşi conservă şi extind beneficiile.

Menţinerea salariului minim la un nivel atât de scăzut, în condiţiile în care în ultimii doi ani toate ţările europene au crescut semnificativ salariile minime, măreşte ecartul salarial faţă de Europa, condamnând în continuare România la subdezvoltare, iar românii la sărăcie şi migraţie.

Preţurile în schimb cresc accelerat, numai preţul la energie înregistrând un salt de circa 18%. La aceasta se adaugă lipsa interesului faţă de măsurile de protecţie socială destinate lucrătorilor care îşi pierd locul de muncă, nivelul ajutorului pentru şomaj fiind complet inadecvat pentru a reprezenta o plasă de siguranţă până la găsirea unui nou loc de muncă”, potrivit unui comunicat remis de Blocul Naţional Sindical.

Chiar şi în cazul sectoarelor de activitate sau întreprinderilor care au avut rezultate bune şi foarte bune în perioada pandemiei, angajaţii nu pot beneficia de o recompensă echitabilă a efortului lor, din cauza menţinerii blocate a negocierilor colective, ca efect al Legii nr. 55/2020 şi al nemodificării Legii dialogului social, potrivit BNS.

Principalul mesaj pe care cele cinci confederaţii sindicale îl vor transmite Guvernului este că actualul Executiv nu guvernează în interesul cetăţenilor şi că trebuie să îşi dea demisia, conform comunicatului BNS., relatează Agerpres.