Evenimentul Zilei > Actualitate > Mită URIAȘĂ oferită de afaceriști români unui STAT STRĂIN. Un fost ofițer al SERVICIILOR SECRETE face DEZVĂLUIRILE
Mită URIAȘĂ oferită de afaceriști români unui STAT STRĂIN. Un fost ofițer al SERVICIILOR SECRETE face DEZVĂLUIRILE

Mită URIAȘĂ oferită de afaceriști români unui STAT STRĂIN. Un fost ofițer al SERVICIILOR SECRETE face DEZVĂLUIRILE

Gheorghe Rizea, un colonel al serviciilor secrete, în prezent patronul unei companii de securitate, a făcut publice mai multe documente prin care arată cum o mită uriașă a plecat din România către președintele Republicii Centrafricane, Michel Djotodia.

Colonelul a oferit declarații în premieră pentru emisiunea Sinteza Zilei, de la postul de televiziune Antena 3, și a reclamat că mai mulți afaceriști cunoscuți în România l-au escrocat, folosindu-se de expertiza lui, fără să îl plătească. Printre aceste nume se numără și cel al unui consilier prezidențial al lui Traian Băsescu.

Gheorghe Rizea a povestit că afacerea de peste 50 de milioane de dolari a pornit de la un telefon primit din partea lui Stelian Nistor, care i-a cerut expertiza pentru securizarea unui aeroport din Tanzania.

În denunțurile sale, Rizea vorbește despre eșecul Operațiunii Yemen, care a adus un prejudiciu în valoare de 37.000 de euro companiei Black Wolf. În această operațiune, prin care se urmărea antrenarea forțelor aeriene din Yemen, apare și Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor.

”Am intrat anul trecut mai serios în problemă și am fost înșelați de un grup de oameni de afaceri care s-au pretins că sunt oameni din servicii, oameni influenți, care mi-au garantat că mergem într-o țară africană și că statul garantează contractul respectiv. Nu doar că nu am primit niciun ban, ne-au luat și în bășcălie”, explică colonelul român. 

Rizea explică în denunțurile sale și modalitatea prin care au fost unși diverși demnitari, din divese state, pentru ca ulterior să își ia parteneri din România, la fel, în cadrul unor proiecte de securizare. Despre această afacere, Rizea explică că șpăgile erau transportate în valize, cu avionul, în prezența mai multor afaceriști cunoscuți din România.

Sursă: Antena 3