Editura Evenimentul si Capital

MITĂ de un MILION de euro la RESTITUIREA PROPRIETĂŢILOR. Fostul consilier al vicepremierului Daniel Constantin a fost trimis în judecată

14-03/04bran-465x390
Autor: | | 17 Comentarii | 4423 Vizualizari

Daniel Bran (PC), fostul consilier al ministrului Agriculturii Daniel Constantin (PC), a fost trimis în judecată într-un nou dosar de corupţie. El a afost acuzat de procurorii DNA că şi-a traficat influenţa pe lângă un coleg din Partidul Conservator (PC), Cătălin Dumitru, fost vicepreşedinte al ANRP. În cauză, anchetatorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI. Daniel Bran mai este trimis în judecată într-un alt dosar pentru că a cerut bani pentrua interveni la DNA pentru blocarea unei anchete.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Oradea, au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, pentru cinci persoane acuzate de fapte de corupţie. Trei dintre cei puşi sub acuzare sunt arestaţi preventiv.

Cei trei arestaţi

  • Cătălin Dumitru, la data faptelor vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), este acuzat de procurori ca a comis infracțiunile concurente de: luare de mită și spălare de bani;
  • Cătălin -Alexandru Dumitru Rădulescu, fiul primului menționat, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de: luare de mită și spălare de bani, în forma complicității;
  • Michael Mureşan, este acuzat că a comis infracțiunile concurente de: cumpărare de influență, dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani;

Inculpaţii care au rămas în libertate:

  • Marin Daniel Bran este acuzat de procurori că a comis infracțiunile concurente de: trafic de influență și spălare de bani;
  • Vasile Nicolae Dragoş este trimis in judecată pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: spălare de bani și complicitate la trafic de influență.

Faptele pentru care procurorii DNA i-au pus sub acuzare pe cei cinci În toamna anului 2012, Bran Daniel – Marin a pretins de la Mureșan Michael o sumă de bani, primind de la acesta în data de 14 mai 2013, prin transfer bancar, suma de 775.000 lei (echivalentul a 176.000 euro) și suma de 100.000 euro cash, pentru a-și exercita influența asupra lui Dumitru Cătălin – vicepreședinte ANRP, la acea dată și membru în C.C.S.D.

Totodată i-a promis acestuia, că-l va determina pe inculpatul Dumitru Cătălin să-și încalce atribuțiile de serviciu, legate de un dosar de despăgubire, pe care inculpatul Mureșan Michael îl avea pe rolul Comisiei Centrale de Stabilire a Despăgubirilor (C.C.S.D.), din cadrul A.N.R.P.

Din şpagă au cumpărat maşini de lux

Procurorii DNA spun că Bran a fost ajutat cu intenție de către Dragoș Vasile – Nicolae, care la aceeași dată, a primit de la Mureșan Michael suma de 730.000 lei (165.000 euro) prin transfer bancar. Pentru a ascunde adevărata destinație a sumelor de bani, Mureșan Michael a întocmit în fals trei înscrisuri sub semnătură privată, în care a consemnat că i-a împrumutat pe tatăl lui Bran Daniel Marin cu suma de 2.200.000 lei și pe Dragoș Vasile Nicolae și soția acestuia cu suma de 1.500.000 lei. În cursul lunii iunie 2013, din sumele de bani primite, cunoscând proveniența acestora, în scopul ascunderii originii ilicite a banilor, Bran Daniel – Marin și Dragoș Vasile – Nicolae, au cumpărat pe numele rudelor, 3 autoturisme de lux, în valoare totală de 110.400 euro.

Mită de 1.000.000 de euro

În cursul lunii mai 2013, Dumitru Cătălin, vicepreședinte ANRP la aceea dată, a pretins de la Mureșan Michael, suma de 1.000.000 euro din totalul de 5.213.222 euro pe care acesta ar fi urmat să o încaseze de la ANRP, ca urmare a executării silite. În schimbul banilor, vicepreședintele ANRP a susținut că își va încălca atribuțiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care această persoană, titular al unui drept litigios, le avea în derulare cu ANRP, independent de executarea silită.

Maşini de lux pentru cei trei fii

În data de 13 mai 2013, Dumitru Cătălin a primit de la acesta, prin intermediul fiului său, inculpatul Dumitru Rădulescu Cătălin – Alexandru, echivalentul în lei al sumei de 1.000.000 euro, în scopul arătat mai sus. Pentru ascunderea originii ilicite a banilor, din suma de 1.000.000 euro, inculpatul Dumitru Cătălin a cumpărat, pe numele celor trei fii ai săi, bunuri mobile (autoturisme de lux) și imobile. La data de 26 iulie 2013, inculpatul Mureșan Michael, având convingerea că a obținut de la ANRP suma de 5.213.222 euro, în scopul ascunderii originii ilicite a banilor, a cumpărat prin intermediul unei societăți comerciale, o proprietate imobiliară situată în Satu Mare, cu suma de 1.777.105 lei (400.000 euro) precum și un autoturism de lux, în valoare de 80.000 euro. Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea: În toamna anului 2012, Bran Daniel – Marin, amic al lui Mureșan Michael, cunoscând că acesta din urmă are pe rolul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, un dosar de despăgubire care stagnează, s-ar fi prevalat de influența pe care o avea asupra inculpatului Dumitru Cătălin, promițând că ar putea să intervină pe lângă acesta și să-l determine să-și încalce atribuțiile de serviciu legate, de procedurile administrative pe care inculpatul Mureșan Michael le avea în derulare cu ANRP.

Influența de care s-ar fi prevalat Bran Daniel Marin în fața lui Mureșan Michael a fost una reală, Bran Daniel și Dumitru Cătălin fiind colegi de partid. Mai mult chiar, Bran Daniel a făcut parte în cursul anului 2012 din staff-ul de consilieri personali ai președintelui acelui partid politic, poziție cu care se lăuda în cercurile de apropiați.

De asta s-a pensionat Augustin Lazar! Ce pensie are. Suma e COLOSALA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI