Evenimentul ZileiJustitieMITĂ LA RESTITUIREA PROPRIETĂŢILOR. Fostul consilier al vicepremierului Daniel Constantin a fost trimis în judecată pentru spălare de bani şi trafic de influenţă!

MITĂ LA RESTITUIREA PROPRIETĂŢILOR. Fostul consilier al vicepremierului Daniel Constantin a fost trimis în judecată pentru spălare de bani şi trafic de influenţă!

MITĂ LA RESTITUIREA PROPRIETĂŢILOR. Fostul consilier al vicepremierului Daniel Constantin a fost trimis în judecată pentru spălare de bani şi trafic de influenţă!
Daniel Bran (PC), fostul consilier al ministrului Agriculturii Daniel Constantin (PC), a fost trimis în judecată într-un nou dosar de corupţie. El a afost acuzat de procurorii DNA că şi-a traficat influenţa pe lângă un coleg din Partidul Conservator (PC), Cătălin Dumitru, fost vicepreşedinte al ANRP. În cauză, anchetatorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI. Daniel Bran mai este trimis în judecată într-un alt dosar pentru că a cerut bani pentrua interveni la DNA pentru blocarea unei anchete.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:
Cătălin Dumitru, la data faptelor vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de: luare de mită și spălare de bani;
Cătălin -Alexandru Dumitru Rădulescu, fiul primului menționat, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de: luare de mită și spălare de bani, în forma complicității;
Michael Mureşan, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de: cumpărare de influență, dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani;

și în stare de libertate a inculpaților:

Marin Daniel Bran, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de: trafic de influență și spălare de bani;
Vasile Nicolae Dragoş, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de: spălare de bani și complicitate la trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut următoarea stare de fapt:

În toamna anului 2012, Bran Daniel – Marin a pretins de la Mureșan Michael o sumă de bani, primind de la acesta în data de 14 mai 2013, prin transfer bancar, suma de 775.000 lei (echivalentul a 176.000 euro) și suma de 100.000 euro cash, pentru a-și exercita influența asupra lui Dumitru Cătălin – vicepreședinte ANRP, la acea dată și membru în C.C.S.D.
Totodată i-a promis acestuia, că-l va determina pe inculpatul Dumitru Cătălin să-și încalce atribuțiile de serviciu, legate de un dosar de despăgubire, pe care inculpatul Mureșan Michael îl avea pe rolul Comisiei Centrale de Stabilire a Despăgubirilor (C.C.S.D.), din cadrul A.N.R.P.

Din şpagă au cumpărat maşini de lux

În realizare aceleiași rezoluții infracționale , Bran a fost ajutat cu intenție de către Dragoș Vasile – Nicolae, care la aceeași dată, a primit de la Mureșan Michael suma de 730.000 lei (165.000 euro) prin transfer bancar.
Pentru a ascunde adevărata destinație a sumelor de bani, Mureșan Michael a întocmit în fals trei înscrisuri sub semnătură privată, în care a consemnat că i-a împrumutat pe tatăl lui Bran Daniel Marin cu suma de 2.200.000 lei și pe Dragoș Vasile Nicolae și soția acestuia cu suma de 1.500.000 lei.
În cursul lunii iunie 2013, din sumele de bani primite, cunoscând proveniența acestora, în scopul ascunderii originii ilicite a banilor, Bran Daniel – Marin și Dragoș Vasile – Nicolae, au cumpărat pe numele rudelor, 3 autoturisme de lux, în valoare totală de 110.400 euro.

Mită de 1.000.000 de euro

În cursul lunii mai 2013, Dumitru Cătălin, vicepreședinte ANRP la aceea dată, a pretins de la Mureșan Michael, suma de 1.000.000 euro din totalul de 5.213.222 euro pe care acesta ar fi urmat să o încaseze de la ANRP, ca urmare a executării silite. În schimbul banilor, vicepreședintele ANRP a susținut că își va încălca atribuțiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care această persoană, titular al unui drept litigios, le avea în derulare cu ANRP, independent de executarea silită.

Maşini de lux pentru cei trei fii

În data de 13 mai 2013, Dumitru Cătălin a primit de la acesta, prin intermediul fiului său, inculpatul Dumitru Rădulescu Cătălin – Alexandru, echivalentul în lei al sumei de 1.000.000 euro, în scopul arătat mai sus.
Pentru ascunderea originii ilicite a banilor, din suma de 1.000.000 euro, inculpatul Dumitru Cătălin a cumpărat, pe numele celor trei fii ai săi, bunuri mobile (autoturisme de lux) și imobile.

La data de 26 iulie 2013, inculpatul Mureșan Michael, având convingerea că a obținut de la ANRP suma de 5.213.222 euro, în scopul ascunderii originii ilicite a banilor, a cumpărat prin intermediul unei societăți comerciale, o proprietate imobiliară situată în Satu Mare, cu suma de 1.777.105 lei (400.000 euro) precum și un autoturism de lux, în valoare de 80.000 euro.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:

În toamna anului 2012, Bran Daniel – Marin, amic al lui  Mureșan Michael, cunoscând că acesta din urmă are pe rolul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, un dosar de despăgubire care stagnează, s-ar fi prevalat de influența pe care o avea asupra inculpatului Dumitru Cătălin, promițând că ar putea să intervină pe lângă acesta și să-l determine să-și încalce atribuțiile de serviciu legate, de procedurile administrative pe care inculpatul Mureșan Michael le avea în derulare cu ANRP.
Influența de care s-ar fi prevalat Bran Daniel Marin în fața lui Mureșan Michael a fost una reală, Bran Daniel și Dumitru Cătălin fiind colegi de partid. Mai mult chiar, Bran Daniel a făcut parte în cursul anului 2012 din staff-ul de consilieri personali ai președintelui acelui partid politic, poziție cu care se lăuda în cercurile de apropiați.

Cunoscând existența acestor relații și fiind în relații de prietenie cu Bran Daniel – Marin, Dragoș Vasile Nicolae l-ar fi însoțit pe acesta și pe inculpatul Mureșan Michael la aproape toate întâlnirile și discuțiile avute de cei doi cu Dumitru Cătălin, la unele dintre acestea pe post de șofer la altele ca participant activ.

Astfel, cunoscând că Mureșan Michael ar fi interesat să nu i se mai pună „piedici” de către ANRP și CCSD și știind că acesta ca urmare a executării silite pornite ar avea posibilitatea să încaseze în procedura executării silite suma de 5.213.222 euro,  Dumitru Cătălin i-ar fi pretins acestuia suma de 1.000.000 euro pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu legate de dosarele de despăgubire aflate pe rolul ANRP.

De asemenea, de pe urma traficării influenței ar fi profitat și inculpatul Dragoș Vasile – Nicolae, care complice fiind cu Bran Daniel Marin dar și pentru păstrarea tăcerii, ar fi primit și el de la inculpatul Mureșan Michael o sumă importantă de bani.
În baza unei înțelegeri prestabilite, în data de 13 mai 2013, Mureșan Michael ar fi retras din contul deschis la o bancă, suma de 5.292.228 lei (1.219.000 euro). Imediat după retragerea acestei sume de bani,  Mureșan Michael s-ar fi deplasat, însoțit deBran Daniel – Marin, în parcarea unui mall din București, undear fi fost așteptat de către Dumitru Rădulescu Cătălin – Alexandru, fiul lui Dumitru Cătălin. Având pregătit într-o geantă, echivalentul în lei a sumei de 1.000.000 euro,  Mureșan Michael s-ar fi deplasat la mașina lui Dumitru Rădulescu Cătălin – Alexandru unde ar fi plasat pe bancheta din spate geanta cu bani.
La data de 14 mai 2013  Mureșan Michael ar fi transferat suma de 775.000 lei în favoarea tatălui inculpatului Bran Daniel Marin și suma de 730.000 lei în favoarea soției lui Dragoș Vasile Nicolae.
Aceste transferuri bancare ar fi fost mascate de iMureșan Michael, prin încheierea în data de 14 mai 2013, a unui act intitulat „Împrumut pe un an de zile” în care ar fi consemnat în fals că l-ar fi împrumutat pe tatăl lui Bran Daniel – Marin cu suma de 2.200.000 lei (500.000 euro) din care suma de 775.000 lei virată în contul deschis la o bancă, iar diferența cash împrumutatului.
La fel ar fi procedat și în cazullui Dragoș Vasile Nicolae, inculpatul Mureșan Michael, întocmind în fals două înscrisuri olografe, intitulate „Contract de Împrumut”, în care ar fi consemnat în fals că l-ar fi împrumutat pe acesta cu suma de 1.500.000 lei (340.000 euro), din care suma de 730.000 lei virată în contul soției acestuia, iar diferența de 770.000 lei direct în mâna împrumutatului.

La data de 26 iulie 2013, Mureșan Michael, având convingerea că a obținut de la ANRP suma de 5.213.222 euro, în scopul ascunderii originii ilicite a banilor, ar fi cumpărat prin intermediul unei societăți comerciale, o proprietate imobiliară situată în Satu Mare, cu suma de 1.777.105 lei (400.000 euro) precum și un autoturism de lux, în valoare de 80.000 euro.
În mod similar ar fi procedat și Dumitru Cătălin, care cu complicitatea fiului său, Dumitru Rădulescu Cătălin – Alexandru dar și pentru ascunderea originii ilicite a sumei de 1.000.000 euro, ar fi cumpărat 3 apartamente în București și 3 autoturisme de lux, pentru cei trei fii ai săi.
La fel s-au derulat lucrurile și în cazul lui Bran Daniel – Marin și Dragoș Vasile – Nicolae, care cunoscând că sumele de bani primite de la inculpatul Mureșan Michael, ar proveni din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, ar fi cumpărat, pe numele unor aparținători, autoturisme de lux.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului, asupra mai multor bunuri mobile și imobile ale inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Oradea, cu propunerea de a se menține arestarea preventivă a lui Mureșan Michael, Dumitru Cătălin și Dumitru Rădulescu Cătălin – Alexandru.


Accesează: