Evenimentul Zilei > Justitie > Mită la Primăria Capitalei. Rețeaua afacerilor medicale ale Clanului Oprescu
Mită la Primăria Capitalei. Rețeaua afacerilor medicale ale Clanului Oprescu

Mită la Primăria Capitalei. Rețeaua afacerilor medicale ale Clanului Oprescu

Familia și sponsorii campaniilor lui Sorin Oprescu controlează afaceri de zeci de milioane pentru tratarea bolnavilor cu afecțiuni renale. Fostul primar a negat și în fața judecătorului implicarea în vreo afacere. Magistratul nu l-a crezut

Clinici de dializă, firme de distribuție a produselor medicale și chiar tranzacționări de energie sunt afacerile apropiaților lui Sorin Oprescu. Este vorba de sponsorii din campanii, angajați ai acestora și de fratele fostului primar al Capitalei, Gelu Dorin Oprescu.

Majoritatea acestor firme desfășoară afaceri de milioane de lei, obținute din activități în sănătate, domeniu în care a lucrat Sorin Oprescu.

Cu toate acestea, primarul suspendat al Capitalei a ținut să nege, pe 11 septembrie, în fața instanței, când a solicitat eliberarea din arestul preventiv, că ar deține din umbră vreo societate.

Reamintim că Oprescu este reținut pentru o mită de 15.000 de euro. A contestat până și faptul că ar ști cine este în spatele clinicilor „Academica”, controlate, conform datelor de la Registrul Comerțului, una de familia donatorului său din campanii – Cătălin Aurel Galea, și una de un offshore cipriot care l-a numit administrator pe fiul primarului, Mircea Sorin Oprescu.


FOTO: Rețeaua afacerilor medicale ale apropiaților fostului primar general al Bucureștiului


Imperiul rinichilor

Pe lângă clinica „Academica”, Cătălin Aurel Galea, cel care l-a sponsorizat și i-a oferit un automobil Audi A8 în campanie lui Oprescu, acesta (prin intermediul mamei sexagenare și a unui angajat) a mai deschis clinici destinate dializei. Toate au avut contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

DIALNEFROMED Botoșani (asociați Gizella Galea și Mircea Gabriel Victor Oprescu).

● 2,4 milioane de lei a încasat clinica de la CNAS pentru tratarea bolnavilor fără rinichi, conform datelor publicate de Registrul Renal Român. În ultimul an, această societate nu a mai avut contracte cu CNAS.

Gizella Galea este mama doctorului Cătălin Aurel Galea, iar Mircea Gabriel Victor Oprescu este un fost angajat al acestuia. Deși surse de încredere ne-au declarat că acesta este rudă cu fostul primar al Capitalei (văr), familia lui a ținut să nege aceste legături de rudenie.

DIASYS MEDICAL Târgoviște (asociați Mircea Gabriel Victor Oprescu și Bogdan Teliceanu).

● 3,3 milioane de lei a primit clinica din județul Dâmbovița pentru tratarea bolnavilor care au rinichii scoși.

Bogdan Teliceanu este unul dintre mogulii necunoscuți ai afacerilor din sănătate, firmele sale având contracte în domeniu de zeci de milioane de lei.

NEFROLMED Alexandria (asociați în societate sunt Constanța Olimpia Crețu și același Oprescu Mircea Gabriel Victor)

● 6 milioane de lei a încasat unitatea medicală pentru tratarea bolnavilor dializați din județul Teleorman, conform datelor obținute de la CNAS.

Averea familiei primarului va fi controlată de anchetatori

Aceste afaceri, offshoreul din Cipru care deține majoritatea într-una din clinicile „Academica”, precum și alte proprietăți vor fi verificate de autoritățile penale și fiscale. Asta după ce, judecătoarea Camelia Bogdan (Curtea de Apel București) a cerut impunerea unui sechestru asigurător.

„Nu știu”

Reamintim că primarul sus pendat al Capitalei a declarat în fața judecătoarei că nu are habar cine deține offshore- ul Laramed din Cipru, care deținea una dintre cele două clinici „Academica” ale familie Oprescu. „În firmă mai existau doar încă doi asociaţi, care mi-au cerut doar acordul privind intrarea în societate a unui nou acționar”, a declarat primarul, în instanță.

Nu l-a crezut

Acest răspuns nu a convins- o pe Camelia Bogdan care a notat acest lucru și în motivarea deciziei prin care l-a ținut pe Oprescu după gratii. „A încercat să convingă judecătorul că nu știa cine deține 70% din afacerile de familie, nici chiar când acționariatul societăților în care deținea calitatea de asociat, împreună cu fratele și fiul său, a fost modificat semnificativ prin intrarea unei alte societăți”, a scris magistratul.

Averea doctorului

Oficial, conform declarațiilor de avere, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, deține două terenuri intravilane, în Ciolpani și în Predeal, o vilă și un apartament. Medicul chirurg care a condus Primăria Bucureștiului din 2008 mai are obiecte de artă, de cult și bijuterii în valoare de 91.000 de euro. În conturi are aproximativ 156.000 de lei și 33.000 de euro. La percheziții, procurorii DNA au mai găsit și 31.000 de lei și 18.000 de euro. Sorin Oprescu a precizat că acești bani proveneau „din pensia părinților”.

Firmele fostului angajat al sponsorului

O altă firmă abonată la contracte publice din domeniul sănătății este Opremi Medfarm, din Craiova.

Cu opt angajați și o cifră de afaceri anuală de 6,8 milioane de lei – conform datelor raportate la Ministerul de Finanțe – SRL-ul a obținut în ultimul deceniu contracte de aproape cinci milioane de euro pentru furnizare de medicamente și aparatură medicală. În special este vorba de afaceri cu produse destinate tot tratării bolnavilor cu afecțiuni renale.

Nu e văr, e angajatul partenerului lui Oprescu

Mircea Gabriel Victor Oprescu nu a dorit să fie contactat în legătură cu acest subiect, așa cum ne-au declarat asociați ai acestuia.

În schimb, fratele său, Ruslan Oprescu ne-a declarat: „Nu suntem rude cu primarului Capitalei. Nu avem nicio legătură cu acesta”. El susține că este doar o potrivire de nume cu edilul suspendat al Bucureștiului.

Cu toate acestea, Ruslan Oprescu a recunoscut că fratele său este un cunoscut al lui Cătălin Aurel Galea, sponsorul și partenerul de afaceri al lui Sorin Oprescu.

„Nu a fost doar asociat, a lucrat pentru domnul Galea înainte de a ne deschide firmele”, ne-a mai răspuns acesta când a fost întrebat despre relațiile cu familia Galea.

Mircea Gabriel Victor Oprescu și familia Galea au fost asociați în firmele Three Farm (care deținea Audi-ul A8 folosit de primar în campaniile electorale) și Dialnefromed.

Și Fiscul crede că-s firmele primarului

Mai mult, Ruslan Oprescu ne-a declarat că autoritățile fiscale verifică de ceva timp conexiunile dintre firmele lor și primarul Sorin Oprescu.

„Am mai avut mai multe controale de la Fisc prin care se căutau probe că aceste firme ar fi ale primarului Sorin Oprescu. Cei de la Finanțe bănuiau că societățile noastre ar fi, de fapt, ale primarului din București. Nu s-au găsit probe până acum”, a mai declarat acesta.

Fratele, implicat în comerț cu energie

Dorin Gelu Oprescu (foto), fratele primarului suspendat al Capitalei, a fost acționar și în firma Trans Electric Power. Până în anul 2006 acesta apărea în acționariat, dar a fost și administrator al societății care se ocupa de tranzacții cu energie. Partenerii fratelui lui Oprescu erau Ion Binică, Elena Corporan, Carmen- Ioana Crasan, Mijea Carmen, Alexandru Dregolscki și Maria Ruxandra Livezeanu. După acest an, ruda lui Sorin Oprescu iese din acționariat, dar apare Justin Jerca. Despre acesta din urmă, cotidianul Ziua de Constanța a scris că ar fi un angajat al companiei Grivco, înființată de Dan Voiculescu. Conform sursei citate, Justin Jerca administrează Grivco SA din anul 2006.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: