Evenimentul Zilei > Monden > Mișu Fotino, actorul de legendă fără facultate
Mișu Fotino, actorul de legendă fără facultate

Mișu Fotino, actorul de legendă fără facultate

Mișu Fotino nu a avut studii, dar a copilărit prin culisele teatrului și a devenit un mare actor. A fost prezent la primul Revelion la TVR, în 1957. Aproape 60 de ani, actorul a fost nelipsit din distracția din noaptea dintre ani, dar și de pe scena de teatru. Visa să devină ”Artist”.

Mișu Fotino, actorul de legendă fără facultate, era irezistibil, vioi și cu un umor greu de egalat. A fost nelipsit din spectacolele de Revelion, încă de la prima ediție, cea din 1957. ”Dacă n-aș fi devenit actor, aș fi visat să ajung Artist, ca Radu Beligan  sau Jean Gabin”, spunea cu umor actorul Mihai Fotino, într-un interviu mai vechi.

Mișu Fotino, actorul de legendă fără facultate

Mișu Fotino a debutat la vârsta de 6 ani, în anul 1936, în piesa de teatru „Coloniale”. Juca alături de tatăl lui, tot Mișu Fotino, fondator al Teatrului de Stat din Brașov. De la 16 ani, a jucat alături de părintele său, la Brașov.

În 1948, s-a îndrăgostit de film, când a primit un rolișor, de brigadier, în primul film românesc ”Răsună valea”. Jucase cu succes și la 18 ani, în piesa ”Clasa a 8-a B”, iar din pricina rolurilor a neglijat facultatea. ”Și, uite așa, Mișulică a rămas fără studii”, a povestit marele actor. Era deja angajat cu carte de muncă la Teatrul din Brașov condus de tatăl lui, iar la 23 de ani făcea o compoziție grea: zaharisitul Agamiță Dandanache din ”Scrisoarea pierdută”.

A fost remarcat de marele regizor Sică Alexandrescu, care a decis să-l aducă la Bucureşti. Din 1956, a jucat la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, timp de 50 de ani.

Citiți articolul integral în Rețete și vedete.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.