Mișu Fotino, actorul de legendă fără facultate, era irezistibil, vioi și cu un umor greu de egalat. A fost nelipsit din spectacolele de Revelion, încă de la prima ediție, cea din 1957. ”Dacă n-aș fi devenit actor, aș fi visat să ajung Artist, ca Radu Beligan  sau Jean Gabin”, spunea cu umor actorul Mihai Fotino, într-un interviu mai vechi.

Mișu Fotino, actorul de legendă fără facultate

Mișu Fotino a debutat la vârsta de 6 ani, în anul 1936, în piesa de teatru „Coloniale”. Juca alături de tatăl lui, tot Mișu Fotino, fondator al Teatrului de Stat din Brașov. De la 16 ani, a jucat alături de părintele său, la Brașov.

În 1948, s-a îndrăgostit de film, când a primit un rolișor, de brigadier, în primul film românesc ”Răsună valea”. Jucase cu succes și la 18 ani, în piesa ”Clasa a 8-a B”, iar din pricina rolurilor a neglijat facultatea. ”Și, uite așa, Mișulică a rămas fără studii”, a povestit marele actor. Era deja angajat cu carte de muncă la Teatrul din Brașov condus de tatăl lui, iar la 23 de ani făcea o compoziție grea: zaharisitul Agamiță Dandanache din ”Scrisoarea pierdută”.

A fost remarcat de marele regizor Sică Alexandrescu, care a decis să-l aducă la Bucureşti. Din 1956, a jucat la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, timp de 50 de ani.

Citiți articolul integral în Rețete și vedete.