Misterioasa dispariție a lui Younes, fratele de 13 an pe care temutul jihadist Abdelhamid Abaaoud l-a plasat în Siria

Misterioasa dispariție a lui Younes, fratele de 13 an pe care temutul jihadist Abdelhamid Abaaoud l-a plasat în Siria

Jihadistul belgian Abdelhamid Abaaoud, lichidat în timpul intervenției în forță din Saint Denis, după cum susțin serviciile secrete franceze, era atât de dedicat cauzei ISIS încât i l-a oferit temutei grupări teroriste până și pe fratele său de doar 13 ani.

Familia lui Abaaoud a trăit ani buni la Molenbeek, cartier din Bruxelles, devenit sediul european al jihadiștilor care răspândesc teroarea pe bătrânul continent. Membrii familiei susțin că sunt deja doi ani de când nu au mai primit vești despre Younes, care astăzi ar trebui să aibă în jur de 15 ani.

Younes era doar un copil când fratele său mai mare l-a convins să-l urmeze în Siria. Mai exact, când i-a convins pe ai săi să-l lase pe mezin să-l însoțească într-o călătorie  în Turcia, prin Germania, jurându-le că a terminat definitiv cu islamul, că își va reface viața și că intenționează să dea o fugă până-n Maroc să-și vadă bunicul. Abaaoud și-a mințit, așadar, cu nerușinare familia dar – lucru mult mai grav - a reușit să treacă frontierele mai multor țări europene, fără nicun stres, în condițiile în care era deja căutat și dat în urmărire de serviciile secrete belgiene pentru radicalizare, scrie siteul publicației franceze L`Obs.

Abaaoud părăsește astfel Europa la începutul lui 2014 și ajunge în Siria, cu fratele de doar 13 ani. Cum a reușit să treacă țară după țară cu un minor după el rămâne încă un mare mister, având în vedere documentația foarte strictă pretinsă la frontieră în astfel de situații.

Ne puteți urmări și pe Google News

Serviciile secrete belgiene au percheziționat la Molenbeek un apartament aproape gol, care trăda pasiuni amestecate: obiecte și inscripții dedicate noii sale pasiuni – gruparea Daesh (ISIS) – dar și instrumente folosite în special de spărgătorii profesioniști (mănuși, leviere, ciocane, numeroase plăcuțe de înmatriculare false).

Odată ajunși în Siria, frații Abaaoud au reapărut pe Facebook, unde Abdelhamid posta fotografie după fotografie pentru a prezenta publicului evoluția sa jihadistă (foto sus). Ulterior, cam la o lună după plecarea din Belgia, a apărut o poză și cu Younes ținând o mitralieră cu mâinele sale adolescentine.

Media a preluat imediat fotografia și a umflat povestea cât s-a putut, numindu-l pe puștiul belgian ”cel mai tânăr jihadist al lumii”.

Presa franceză scrie că tatăl lui Younes l-a renegat pe Abdelhamid de mai multă vreme, dar că ar da orice să știe ceva despre soarta mezinului. Aflat în prezent în Maroc, Omar Abaaoud și-a angajat un avocat care să-l ajute să convină autoritățile franceze de tot suportul și cooperarea sa, în schimbul unor informații oricât de mărunte despre soarta lui Younes.