Nu e vorba, însă, numai de două tabere. Cât ar fi de dornic de „modernizeze” Biserica, nici Papa Francisc nu poate fi de acord cu propumerile radicale care circulă în rândul cardinalilor germani strânși în jurul lui  Reinhard Marx, arhiepiscop de Munchen și de Freising. În această atmosferă încărcată, unii țes intrigi, alții pregătesc lovituri de teatru. Sunt zvonuri care spun că Papa Francisc vrea aă se retragă devenind  Papă Emerit ca să lase unui apropiat locul de Suveran Pontif .

Alte zonuri spun că nici nu se pune problema unei astfel de abdicări, pentru că Papa e hotărât să-și pună în aplicare propria viziune asupra Bisericii Catolice. Edward Pentin, autorul cărții „Următorul papă”, e de părere că, după retragerea lui Benedict al XVI-lea în poziția de Papă Emerit, nu se mai poate spune că trebuie să se aștepte moartea unui Suveran pontif pentru a-i alege succesorul.

De altfel, toate taberele din Biserică se pregătesc zi și noapte pentru a-și impune favoriții. Prima șansă îi aparține chiar Papei Francisc. „Papa Francisc a ales majoritatea cardinalilor electori – erau 67 din 128 la sfârșitul lui 2019. Dar nu este sigur că toată lumea va vota pentru succesorul pe care și-l dorește el. O veche zicală este de amintit aici: „Un Papa gras îi urmează unuia subțirel”. cu alte cuvinte, este foarte probabil ca un Papa foarte diferit să-i urmeze lui Francisc”, spune Pentin care amintește și o altă glumă veche: „Oricine intră în conclav (sigur că va fi) Papă, cardinal iese”.


Breaking news la Vatican! De ce a fost ales Papa Francisc? Sume colosale la mijloc!

EXCLUSIV EvZ. Papă şi Antipapă. Cine este Cardinalul negru care a inflamat Vaticanul


Fără să riște un pariu, Edward Pentin schițează în cartea sa profilul mai multor candidați cu șanse la succesiunea Papei Francisc- 19 la număr. „ Pe de o parte îi avem pe cardinalul american Raymond Burke și pe cardinalul Robert Sarah din Guineea- ambii văzuți ca fiind conservatori și ortodocși, iar de cealaltă parte îi avem pe Cardinalul filipinez Luis Tagle și secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, considerați  aripa stângă a Bisericii”.

Chiar dacă până acum nu au apărut niciun fel de confirmări ale acestor zvonuri, Pentin spune că e posibil ca lucrurile să evolueze foarte rapid. „Una din teorii este că Francisc ar putea demisiona, probabil în iulie, dar că așteaptă să moară mai întâi Benedict. Prin urmare, Bergoglio ar încercat să impună un succesor și mulți cred că acea persoană este cardinalul Tagle.”, a declarat Edward Pentin în interviul acordat ziarului italian Il Giornale