Gholamreza Mansouri a fost un magistrat iranian și influent cleric musulman. Acesta se refugiase în România, unde ar fi solicitat azil politic, dar a fost arestat în baza unui mandat de arestare emis de autoritățile judiciare iraniene, fiind acuzat pentru luare de mită.

Acum se afla sub control sub control judiciar în evidenţa Secţiei 1 de Poliţie. El ar fi urmat să fie extrădat în Iran luna viitoare, după ce autoritățile de la Teheran au transmis autorităților de la noi că este acuzat de mită în valoare de jumătate de milion de dolari.

Pe 12 iunie, iranianul a postat un mesaj pe youtube în care spune că are încredere în justiția din Iran, și că abia așteaptă să se întoarce în țara lui. Șapte zile mai târziu, iranianul a fost găsit mort, fără a lăsa un bilet de adio.

Bărbatul s-ar fi aruncat în gol de la etajul cinci, vineri, după amiaza. Ambulanța sosită de urgență la fața locului nu a mai putut face nimic decât să constate decesul iranianului.

Povestea lui Gholamreza Mansouri este una destul de complicată. El a fost o piesă de bază regimului iranian, dar a căzut în dizgrație, fiind nevoit să fugă în Germania, unde să se refugieze. Gholamreza Mansouri este considerat un dușman de moarte al presei și al jurnaliștilor, fiind acuzat că într-o singură zi a dispus arestarea a 20 de ziariști.

În anul 2018, Gholamreza Mansouri a fost acuzat că a primit mită o sumă mare de bani, după care a fost nevoit să fugă în Germania. Ajuns acolo, media l-a încolțit din toate părțile, pentru trecutul lui de torționar, astfel că autoritățile germane au refuzat să îi acorde azil politic.

Mai apoi, Gholamreza Mansouri apare în România unde, din nou, cere azil politic, dar este arestat și dus la Curtea de Apel București unde s-a discutat cererea iranienilor de a fi expulzat. Judecătorii români au decis să îl plaseze pe Gholamreza Mansouri în stare de control judiciar, deoarece în momentul de față nu există nicio posibilitate de a călători spre Iran din cauza epidemiei de coronoavirus.

Polițiștii români au demarat o anchetă pentru a stabili dacă este vorba despre o sinucidere sau crimă. Cadavrul iranianului a fost transportat la Instititul de Medicină Legală ”Mina Minovici” din București, unde urmează să fie autopsiat, pentru a se stabili cauza de producere a morții.