Evenimentul Zilei > Justitie > Miron Mitrea, despre gresia pusă în baie de Irina Jianu: „Acum mi se pare în neregulă, dar atunci nu era!”
Miron Mitrea, despre gresia pusă în baie de Irina Jianu: „Acum mi se pare în neregulă, dar atunci nu era!”

Miron Mitrea, despre gresia pusă în baie de Irina Jianu: „Acum mi se pare în neregulă, dar atunci nu era!”

Fostul ministru al Transporturilor a dezvăluit în fața instanței că, în 2001, i-a vândut lui Viorel Hrebenciuc o vilă cu 250.000 de dolari. Despre Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat, Mitrea a precizat că era un jucător împătimit de poker și că a pierdut sume impresionante.

Pe 13 februarie, cinci judecători de la instanța supremă vor lua o decizie definitivă în procesul de corupție al fostului ministru, deputatul Miron Mitrea. El contestă o condamnare de doi ani de închisoare cu executare. Procurorii DNA susțin că, în schimbul numirii şi menţinerii Irinei Jianu în funcţia de inspector-şef adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), aceasta ar fi plătit mai multe lucrări la casa mamei lui Mitrea din Voluntari. Mitrea a fost audiat ieri de magistrați și a povestit, în fața instanței, varianta lui. Cealaltă acuzată din dosar, Irina Jianu, a lipsit. În acest proces, ea contestă o condamnare de cinci luni de închisoare. De curând, Jianu a fost eliberată din penitenciar după ce și-a ispășit condamnarea din dosarul „Zambaccian”. Absența ei l-a enervat pe președintele de complet, care a cerut explicații avocatei sale, în condițiile în care, cu o seară înainte, fosta șefă a ISC apăruse la Antena 3. „Nu are bani de transport deoarece nu a primit pensia”, a fost explicația avocatei sale. „Şi ce vreţi, să facem noi chetă să o ajutăm?”, a fost replica judecătorului Ionuţ Matei, preşedintele completului de judecată.

Sună cu număr ascuns

„Domnule judecător, Irina Jianu nu şi-a primit pensia, iar pe mine mă sună după un telefon cu număr ascuns”, s-a apărat avocata. La termenul următor, pe 13 februarie, Jianu va fi audiată de cei cinci judecători conduși de Ionuț Matei, vicepreședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Combinația cu Viorel Hrebenciuc

În fața celor cinci ma gistrați, fostul ministru al Transporturilor a povestit aspecte mai puțin cunoscute din biografia sa. Astfel, Mitrea a spus că în intervalul 1990 – 1999, înainte de a intra în politica mare, s-a ocupat cu achiziționarea de vile. Le recondiționa, după care le revindea cu un profit substanțial. Potrivit propriilor declarații, mama sa, săsoaică stabilită în Germania, a cumpărat casa din Voluntari – Pipera, în 2001, din banii de pensie și dintr-o afacere imobiliară, după ce i-a vândut lui Viorel Hrenenciuc o vilă cu 250.000 de dolari.

Cheful pentru avansare

Momentele de sinceritate au continuat ieri la instanța supremă. Întrebat cum a ajuns să o numească pe Irina Jianu șef peste constructorii din România, Mitrea a explicat că a fost o numire de moment. „Partidul susținea pe altcineva pentru această funcție. Cu o seară înainte de anunț, respectivul s-a îmbătat la Sala Rondă de la Intercontinetal și s-a urcat pe masă, susținut de aplauzele celor care-l susțineau. Când am auzit asta, am rupt ordinul de numire și am pus-o șef pe Jianu”, a explicat fostul ministru.

Întrebat de ce a început să plătească firmei Vertcon Bacău a doua parte a banilor pentru renovarea casei, Mitrea a explicat că societatea a început să-l amenințe cu procese. Astfel, „mama mea s-a împrumutat cu un miliard de lei vechi, bani pe care i-am dat eu lui Sergiu Sechelariu. Era disperat, pierduse totul la poker și avea nevoie urgentă de bani. Toată familia lui juca poker și nici nu mi-a dat chitanța pe acești bani”, a completat Mitrea.

Coșul care pică

El s-a arătat nemulțumit de calitatea lucrărilor efectuate de firma lui Sechelariu deoarece coșul casei a căzut „de două sau de trei ori, iar fațada s-a crăpat și pătat”. El a negat că l-ar fi plătit, abia în 2005, pe Sechelariu pentru aceste lucrări, în urma începerii anchetei de către DNA.

Cu ce se ocupa Irina Jianu

Respectuos și folosind cuvinte atent selectate, Mitrea a explicat că fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Sergiu Sechelariu, s-a oferit să-i renoveze casa mamei sale. „Știam că lucrează deja la casa lui Adrian Năstase și la o mănăstire. Am semnat și un contract, dar mama mea nu l-a mai găsit,” a povestit Mitrea.

Magistratul a simțit nevoia să-i pună niște întrebări suplimentare.

Judecător: De unde îl știa mama dumneavoastră pe Sergiu Sechelariu?

Mitrea: Avea încredere în el, Paștele din 1999 l-au făcut împreună, la Bacău. Mama avea atunci o pensie de 1.700 de euro și bani din vânzarea celor două imobile. Irina Jianu avea curtea comună cu Sechelariu.

Judecător: Irina Jianu când a trecut pe la șantierul de la casa mamei dumneavoastră?

Mitrea: A trecut de două sau trei ori, își dădea cu părerea cu privire la gresia din baie.

Judecător: Nu vi s-a părut nimic în neregulă ca subordonata dumneavoastră, șefa ISC, să pună gresia în baia mamei dumneavoastră?

Mitrea: Aveți dreptate, acum mi se pare în neregulă, dar atunci nu era.