Mircea Sandu, martor la şpagă?

Mircea Sandu, martor la şpagă?

Preşedintele FRF a fost citat, ieri, la DNA Piteşti în cazul corupţiei din arbitraj, dar programul UEFA nu-l lasă să se prezinte la audieri.

„Dacă s-au apucat să facă ceva de genul ăsta, măcar, dracu’, să fi fost deştepţi”, spunea Mircea Sandu imediat după arestarea lui Cornel Penescu, patronul de la FC Argeş, şi a lui Gheorghe Constantin, şeful CCA. Stenogramele din anchetă au scos la iveală faptul că protagoniştii n-au fost deloc deştepţi. Florin Prunea a fost pus, săptămâna trecută, sub acuzare pentru luare de mită de la Penescu (10.000 de dolari pentru înjumătăţirea amenzii de 300.000 de lei dictată de Comisia de Disciplină).

Ieri a venit vremea ca Mircea Sandu să fie chemat la DNA Piteşti. Împreună cu el au fost citaţi Doru Viorel Ursu, preşedintele Comisiei de Apel a FRF, Bogdan Popescu, secretarul ace leiaşi comisii, Daniel Cernat, preşedintele Comisiei de Disciplină, şi Ion Cazacu, vicepreşedintele Comisiei de Apel, toţi - ca martori. Sandu revine azi în ţară, dar nu vrea la DNA

În afară de Mircea Sandu, aflat în Turcia, la finala Cupei UEFA, toţi ceilalţi au fost audiaţi ieri de procurori. Surse judiciare ne-au confirmat că acţiunea are legătură cu decizia blândă a Comisiei de Apel, care a acceptat anul trecut înjumătăţirea unei amenzi pentru Cornel Penescu: de la 300.000 de lei la 150.000 de lei. În faţa reprezentaţilor mass-media, Mircea Sandu încearcă să-şi păstreze cumpătul.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Probabil că ni se vor pune întrebări referitoare la regulamente şi la organizarea federaţiei”, opina ieri şeful FRF. Conform preşedintelui LPF, Dumitru Dragomir, revenirea în ţară a lui Mircea Sandu are loc astăzi. Totuşi, „Naşul” nu vrea să se prezinte la audieri până luna viitoare.

„O să mă prezint după data de 8, când revin... M-am pus de acord cu domnul procuror şi îmi va trimite o altă citaţie”, a declarat Sandu. El vrea să fie audiat peste aproape trei săptămâni, la revenirea din Lituania, unde România are meci pentru calificările la Mondialele din 2010. „E membru în Comitetul Executiv UEFA. Forul european îi face programul. Nu ştiu când se întoarce în ţară”, susţine Paul Zaharia, purtătorul de cuvânt al FRF.

„O să mă prezint la DNA după data de 8 iunie, când revin în ţară. M-am pus de acord cu domnul procuror şi îmi va trimite o altă citaţie.” Mircea Sandu preşedintele FRF

ESCHIVĂ

L-a evitat preşedintele Băsescu pe „Naşul” la Centenarul federaţiei? Un posibil indiciu că urmează vremuri dificile pentru Mircea Sandu ar putea fi răcirea relaţiilor dintre Traian Băsescu, preşedintele României, şi Mircea Sandu, şeful FRF. Povestea este bizară de la un capăt la altul. În mod cu totul neobişnuit, Cotroceniul a anunţat că Băsescu se va întâlni cu Platini (şeful UEFA) şi Blatter (şeful FIFA). Mircea Sandu nu era prevăzut în această întrevedere. Până la urmă, profitând şi de faptul că Blatter n-a mai ajuns la Bucureşti, Băsescu a anulat de tot acţiunea.

El nu s-a afişat nici a doua zi, la Centenarul FRF, sindrofie la care „Naşul” a invitat şi personaje incerte, precum Nicu Gheară, dar care a fost ocolită (lucru neobişnuit) de alte personaje din lumea politică. Toate acestea au semănat a semnale de alarmă venite dinspre politicienii grijulii cu imaginea lor într-un moment în care fotbalul bate cărări la DNA. Iar citarea lui Mircea Sandu, Florin Prunea şi Doru Viorel Ursu la DNA Piteşti vine să confirme bănuielile.

4 dintre cele 8 persoane arestate în „lotul Penescu” au fost eliberate până în prezent „Dacă Penescu va fi condamnat la închisoare printr-o decizie irevocabilă a tribunalului, atunci echipa FC Argeş va fi retrogradată.” Dumitru Dragomir preşedintele LPF

SENTINŢĂ

Judecătorii fac clasamentul

În ciuda eforturilor repetate ale avocaţilor săi, Cornel Penescu nu a părăsit arestul IPJ Argeş şi există semnale că va rămâne după gratii până la pronunţarea sentinţei definitive. Ultima speranţă pentru patronul echipei FC Argeş este posibilitatea unei eliberări con di ţi onate. În zilele care urmează, a vocaţii lui Penescu vor pregăti ple doaria pentru ca afaceristul să iasă din arest contra unei sume de bani (în jur de 15.000 de lei).

Speranţe la Mediaş

Dacă afacerile lui Penescu din domeniul alimentar încep să înregistreze un recul, FC Argeş ocupă în clasament un loc 10 aparent ferit de grijile retrogradării. „Albvioleţii” pot „zbura” însă din Liga I printr-o sentinţă judecătorească. „Dacă Penescu e condamnat printr-o decizie irevocabilă, FC Ar geş va fi retrogradată. Până atunci, nu le putem face nimic. DNA-ul nu anchetează numai oameni vinovaţi. Poate Penescu iese nevinovat până la urmă”, ne-a declarat Dumitru Dragomir, pre şedintele LPF.

În aceste condiţii, locul 15, ocupat în acest moment de Gaz Metan Mediaş, ar deveni unul salvator. Situaţia se complică însă odată cu trecerea timpului. O sentinţă definitivă în cazul Penescu poate veni şi peste doi ani. Ioan Horoba, preşedintele clubului Gaz Metan Mediaş, este convins că, la finalul campionatului, FC Argeş va fi retrogradată. „Deocamdată nu se ia nicio decizie, pentru că s-ar da peste cap tot clasamentul, dar FC Argeş trebuie să fie retrogradată la finalul acestui sezon. Nu cred că e nevoie de o sentinţă definitivă. E suficientă citirea rechizitoriului. Acolo se poate vedea clar dacă piteştenii au mituit arbitri”, ne-a declarat ieri Horoba.

Eliberarea lui Libertatu, judecată astăzi Judecătorii Tribunalului Argeş au hotărât ieri punerea în libertate, sub control judiciar, a lui Cristian Libertatu, fostul şef al OPC Argeş, arestat pe 14 aprilie pentru luare de mită de la Cornel Penescu. Hotărârea nu este definitivă, deoarece procurorii DNA au făcut recurs. Astăzi, la Curtea de Apel Piteşti urmează să se judece re cursul procurorilor.