Evenimentul Zilei > Sport > Mircea Rădulescu, despre drama cu Irlanda de Nord „Ne copleșise liniștea care domnea în vestiar”
Mircea Rădulescu, despre drama cu Irlanda de Nord „Ne copleșise liniștea care domnea în vestiar”

Mircea Rădulescu, despre drama cu Irlanda de Nord „Ne copleșise liniștea care domnea în vestiar”

Fostul secund al lui Mircea Lucescu, la echipa națională, a rememorat pentru EVZ celebrul meci pierdut de „tricolori” în 1985.

Meciul cu Irlanda de Nord, pe care naționala României îl va disputa, mâine, pe „Arena Națională”, de la ora 21.45 (în direct la TVR 1), în preliminariile Campionatului European din 2016, deschide răni vechi pentru fotbalul românesc.

Mexic 1986, doar un vis

Unul dintre cele mai usturătoare eșecuri suferite de „tricolori ” s-a petrecut chiar împotriva adversarilor din Irlanda de Nord, în toamna anului 1985. Pe 15 octombrie, întro confruntare devenită celebră, România irosea șansa de a se califica la Campionatul Mondial din Mexic 1986, din cauza înfrângerii cu scorul de 0-1, întregistrată cu nord-irlandezii.

A fost o partidă în care românii au atacat 90 de minute, și-au creat ocazii, au bombardat poarta adversă cu 27 de șuturi, dar tabela a rămas înghețată după golul reușit de James Quinn (29).

Anglia și Irlanda de Nord au jucat prietenește

În ultima etapă, „tricolorii” au învins Turcia, în deplasare, scor 3-1, iar Irlanda de Nord a obținut „o remiză de salon”, la Londra, cu Anglia, iar cele două reprezentative au mers în Mexic. Mircea Rădulescu, cel care la acea vreme era „secundul” lui Mircea Lucescu, la prima reprezentativă, își amintește de eșecul dureros cu Irlanda de Nord.

„Meciul ăla blestemat tot revine în atenția noastră. Nu se poate uita, chiar dacă naționalele de atunci nu mai au nicio legătură cu cele de azi. Țin minte că Mircea Lucescu a pregătit meciul extraordinar. El a fost aplecat tot timpul spre detaliu. A studiat adversarul cum nu cred că se face nici în ziua de azi. Luase totul în calcul, motivase extraordinar echipa, nu vedeam ce putea să meargă rău”, ne-a spus cel care a fost selecționerul României în intervalul 1990-1991.

„S-au precipitat în fața porții”

Antrenorul a explicat și ce nu a mers bine în disputa cu nord-irlandezii. „A fost atâta dorință de a marca și de a ne califica, încât a ieșit pe dos. Jucătorii s-au precipitat în fața porții. Nu a vrut mingea să intre și pace. Am avut și penalty la Coraș, am tras din toate pozițiile. Ei nu că s-au retras. Stăteau cu toții în careu și bubuiau mingea. Era o pădure de picioare de nu mai vedeai nimic. Am avut ghinion mare atunci. Îmi amintesc că, la final, ne copleșise liniștea care domnea în vestiar. Nu se auzea nimic”, mai spune fostul director al Școlii Federale de Antrenori.

În ciuda eșecului, „tricolorii” au sperat că Anglia și Irlanda de Nord vor juca pe bune meciul direct. „Noi evoluam în Turcia și ne mai uitam spre masa presei, acolo unde comenta Ion Ghițulescu. Ne tot făcea semne că în Anglia e scorul 0-0. Tot așteptam să dea una dintre echipe gol, dar nu s-a întâmplat asta și am ratat Mondialul”.

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: