Iliescu, Revoluţia şi pledoaria lui Dinescu: „Anchetarea lui este o mare prostie, pentru că nu poţi să judeci”
Editura Evenimentul si Capital

Iliescu, Revoluţia şi pledoaria lui Dinescu: „Anchetarea lui este o mare prostie, pentru că nu poţi să judeci”

Autor: | | 16 Comentarii | 8402 Vizualizari

Mircea Dinescu, poetul revoluționar al României, a vorbit despre anchetarea lui Ion Iliescu în dosarul Revoluţiei din Decembrie 1989. Poetul recunoaşte că eşalonul doi din Partidul Comunist Român a preluat puterea în România, dar consideră că a fost un lucru normal, iar anchetarea lui Iliescu nu-şi are rostul în prezent.

"Anchetarea lui Ion Iliescu pentru Revoluţie este o mare prostie, pentru că nu poţi să judeci. Nicio revoluţie nu a fost frumoasă. În revoluţia franceză au fost mult mai multe victime ca la revoluţia română, ca să nu mai vorbim de revoluţia din Rusia. Orice revoluţie apărută peste noapte se lasă cu confuzie, cu cadavre. Nu poţi într-o noapte să treci de la comunism la capitalism, să nu mai vorbeşti cu tovarăşe ci cu domnule şi să spunem că s-a dus dracului comunismul când erau în România 4 milioane de membri de partid, susţine Dinescu conform Adevărul.ro.

Fost membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) la începutul anului 1990, spune că nici măcar el nu se aştepta la înlăturarea comunismului în acele momente, ci era fericit că ţara scăpase de Ceauşescu.

Dinescu a mai zis despre Ion Iliescu că se ştia de mult că o să fie succesorul lui Ceauşescu şi exista deja un mit al lui, iar pentru acest lucru nimeni nu trebuie judecat.

„Nu poţi să judeci, pentru că mulţi spun: ce aţi făcut, mă, atunci, i-aţi lăsat pe ăştia de au luat puterea. Păi cine să ia puterea în România? La momentul acela, erau zece dizidenţi. O babă curajoasă la Cluj, Doina Cornea, pe care am cunoscut-o după 1989, un poet nebun cum eram eu, arestat la domiciliu. Nu era ca în Polonia, cu mase de muncitori care erau conduşi de intelectuali. La noi nu aveai curaj să înjuri, că te înhăţau. Ce este adevărat este că eşalonul doi al PCR a luat puterea, erau pregătiţi băieţii. Cine să ia puterea?”, a mai spus Dinescu.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate