Evenimentul Zilei > Actualitate > Sociopol a măsurat notorietatea și încrederea în jurnaliști. Mircea Badea, cel mai popular om de televiziune
Sociopol a măsurat notorietatea și încrederea în jurnaliști. Mircea Badea, cel mai popular om de televiziune

Sociopol a măsurat notorietatea și încrederea în jurnaliști. Mircea Badea, cel mai popular om de televiziune

Sociopol a realizat un sondaj de opinie în care arată care sunt cei mai populari jurnaliști, dar și care sunt cei în care românii au încrederea cea mai mare, atunci când aleg să se uite la televizor pentru a se informa privind actualitatea politică. Sondajul arată că nu întotdeauna utilul se îmbină cu plăcutul, cei mai populari jurnaliști care apar pe sticlă nefi ind neapărat și cei în care își pun încrederea telespectatorii.

Realizatorul emisiunii „În gura presei”, Mircea Badea, este cel mai popular din breasla formatorilor de opinie din televiziune. Prezentatorul Antenei 3 este cunoscut de 89 % dintre persoanale chestionate de Sociopol. Pe locul al doilea se situează ziaristul Cristian Tudor Popescu, invitat constant în emisiunea moderată de Cosmin Prelipceanu la Digi 24, „Jurnalul de seară”, cu 81 % notorietate. Podiumul este completat de colegul și prietenul lui Badea de la Antena 3, Mihai Gâdea, care este cunoscut de 80 % dintre repondenți.

La capitolul încredere, însă, lucrurile sunt puțin diferite. Cristian Tudor Popescu este jurnalistul în care românii își pun bazele cel mai mult, cu 37 % încredere „foarte multă” și „destul de multă”. Fondatorul Evenimentului zilei Ion Cristoiu se situează pe a doua poziție cu un scor de 35 % iar prezentatoarea Antenei 3 Alessandra Stoicescu completează podiumul cu un procent de 31%. Cel mai popular jurnalist din televiziune, Mircea Badea, ocupă abia locul șapte în topul încrederii cu 23 %. Pe lângă CTP, Ion Cristoiu și Stoicescu, Badea mai este depășit și de Mihai Gâdea (29 %), Victor Ciutacu (25 %) și Andreea Crețulescu cu 24 %.

Televiziunile de top

Antena 3 este postul de știri al căror vedete au cea mai mare vizibilitate în ochii românilor. Pe locul al doilea, din punctul de vedere al celebrității realizatorilor emisiunilor, se situază România TV cu Victor Ciutacu (64 %). Cel mai popular moderator din televiziunea lui Cozmin Gușă, conform sondajului de opinie, este proaspătul om politic și candidat al PNL la alegerile europarlamentare, Rareș Bogdan cu un scor de 59 %.

 

„Și noi, jurnaliștii și politicienii suntem o apă și un pământ”

„Dincolo de orice orgolii, toți ne situăm prost. Cifrele noastre sunt asemănătoare cu ale politicienilor, asta înseamnă că avem o problemă. Se confirmă inerția La partea cu notorietatea era de așteptat, suntem cei care am apărut la posturi cu audiență și era firesc ca lumea să ne știe. Dacă vorbim despre faptul că tinerii nu se uită la TV, ei sunt prezenți pe Facebook și atunci la întrebarea «Îl știi pe Ciutacu?», ei vor răspunde «da». Între încredere și notorietate este o mare diferență. Eu cred că prin sondaje se justifică alegerile făcute de dinainte. Se fac cu dublu scop, să se măsoare parteneriatele, să vadă pe unde să meargă la emisiuni sau să jacoleze viitorii candidați. În concluzie, zic că se fac că să aibă acoperire în hârtii”, a comentat Victor Ciutacu pentru Evenimentul zilei.

„Eu ar trebui să fiu pe locul zero, apoi să înceapă topul cu locul întâi”

Fondatorul Evenimentului zilei, Ion Cristoiu, nu se lasă impresionat de rezultatele sondajului, chiar dacă ocupă a doua poziție în preferințele telespectatorilor privind încrederea în jurnaliști.

„Deși cititorii și dumneavoastră ați fi așteptat să mă ridic în tavan de fericire, din cauza vârstei privesc acest sondaj cu obiectivitate. De la o anumită vârstă te uiți la posteritate, acest sondaj nu îmi poate influența cariera în niciun fel față de ce am realizat până acum. Eu cred că sunt pe primul loc. Eu nu am cu cine să concurez pentru că sunt din altă generație. Fac presă dinainte de 1989, chiar și CTP este nou pentru mine. Eu ar trebui să fiu pe locul zero, apoi să începă topul cu locul întâi”, a declarat Ion Cristoiu pentru Evenimentul zilei.

A treia jurnalistă în topul încrederii românilor și a șasea privind notorietatea, prezentatoarea Antenei 3, Alessandara Stoicescu, se simte onorată pentru că ocupă aceste poziții, considerând ca este premiul cel mare pentru orice jurnalist. „Sunt onorată! Este premiul cel mare pentru orice jurnalist. Mă înclin”, a afirmat pentru Evenimentul zilei Alessandra Stoicescu.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: