Europa este cea care a devenit acum epicentrul pandemiei de COVID-19. În Italia, Spania, Franța și Germania numărul cazurilor și al deceselor este în creștere, iar multe țări au instituit carantina și și-au închis granițele.

În același timp, Statele Unite, afectate de fiascoul generat de întârzieri și de teste eronate, abia dacă sesizează gravitatea virusului COVID-19, deși experții cred că el va avea o evoluție asemănătoare cu cea din țările europene.

În contextul acestor grave evoluții, Coreea de Sud a apărut drept un semnal de speranță și un exemplu demn de urmat. Se pare că țara, având o populație de 50 de milioane de locuitori, și-a încetinit semnificativ epidemia; astăzi, ea a raportat numai 74 de cazuri – o scădere semnificativă de la cifra de 909, înregistrată pe data de 29 februarie.

Și a făcut asta fără să închidă orașe întregi și fără alte măsuri drastice, de felul celor care au ajutat China să-ți țină epidemia sub control. “ Coreea de Sud este o republică democratică și considerăm că o carantină strictă nu este opțiunea rezonabilă“, a declarat Kim Woo-joo, specialist în boli infecțioase de la Universitatea din Seul.

Succesul Coreii de Sud ar trebui să fie o lecție pentru alte țări, dar totodată și un avertisment: imediat după ce a reușit să scadă numărul cazurilor, țara s-a angajat deja pe calea redresării.

În spatele acestui succes s-a aflat cel mai costisitor și mai bine organizat sistem de testare din lume, dar și intensificarea eforturilor de izolare a persoanelor infectate, la care s-a adăugat depistarea și punerea în carantină a persoanelor cu care au venit în contact.

Potrivit paginii web Worldometer, Coreea de Sud a testat peste 270.000 de oameni, ceea ce se traduce prin peste 5200 de teste la 1 milion de locuitori – mai multe decât în oricare altă țară mică, cu excepția Bahreinului. Până acum, Statele Unite au efectuat 74 de teste la 1 milion de locuitori, după cum reiese din datele parvenite de la Centrele pentru Controlul și Combaterea Maladiilor (CDCP) din SUA.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE