Fapte reieşite dintr-o anchetă a magistraturii care a dus la arestarea a şase indivizi dintr-un nucleu familial, rezidenţi într-o colonie de romi din Foggia. Una dintre persoanele ajunse în închisoare ar fi propus ''posibilitatea de a vinde un copil încă nenăscut unui anume individ, pentru suma de 28.000 de euro''. Cercetările au scos la iveală ''ca o practică deja consolidată – spun anchetatorii – aceea de a obliga minorele să se prostitueze chiar şi în timpul sarcinii, iar în situaţia refuzului victimelor, acestea erau bătute fără milă de către cei arestaţi''. 

Într-o notificare a Procuraturii din Bari, se vorbeşte despre ''una dintre formele noi de sclavagism modern'', constând în menţinerea în stare de sclavie a tinerelor străine, mai ales singure şi care nu sunt în contact cu familia, toate minore de oferit ca prospături pe piaţa prostituţiei, controlate strict şi violent de cei arestaţi''.

În două luni de cerecetări au fost adunate povestiri ale victimelor, recunoaşteri fotografice, locuri, constatări tehnice pe telefoane şi reţelele de socializare, descoperindu-se ''nişte chestiuni incredibile, care erau ignorate în zona noastră''.

"Conduitele celor reţinuţi – spun anchetatorii – sunt de o gravitate alarmantă, având în vedere cruzimea şi dispreţul total pentru viaţa umană, reieşite din cercetări, în dauna tinerelor victime minore şi a copiilor pe care unele îi purtau în pântece, o totală indiferenţă pentru situaţia de o firească fragilitate a victimelor,  oamenin lipsiţi de orice sentiment de milă faţă de acestea''.

Niciuna dintre victimele minore nu putea fugi din tabăra de nomazi din Foggia, fiind controlate 24 de ore din 24, lipsite de celulare şi acte. După cum reiese din ancheta magistraturii din Bari, fetele – dintre cele identificate, dar pot fi mai multe – erau ascunse în barăci, bătute mereu pentru a  şti de frică şi a nu încerca să fugă sau să vorbească cu cineva. Când erau duse pe străzi, erau însoţite cu maşina de călăi, dotate cu prezervative şi obligate să se prostitueze, fiind urmărite cu mare atenţie de odioşii stăpâni ascunşi prin boscheţi, notează Huffingtonpost.