Evenimentul Zilei > Economie > Ministrul Transporturilor ia Metrorex la bani mărunți! „Triplare în 5 ani!”
Ministrul Transporturilor ia Metrorex la bani mărunți! „Triplare în 5 ani!”

Ministrul Transporturilor ia Metrorex la bani mărunți! „Triplare în 5 ani!”

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă este în conflict cu Metrorex. Acesta a trimis o echipă din corpul de control pentru a verifica criteriile după care s-au stabilit salariile angajaților. Trebuie precizat că salariile angajaților Metrorex s-au triplat comparativ cu anul 2017, iar majoritatea banilor sunt subvenționați de stat.

Imediat după afirmația ministrului, conducerea Metrorex a reacționat spunând că media salariilor nu sare de 10 mii de lei.

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă, acuză sindicaliștii care au aprobat salariile că ar avea afaceri cu cei de la Metrorex, acesta fiind și motivul creșterii salariilor.

Ce a declarat ministrul Transporturilor Cătălin Drulă

”Acum cinci ani, în 2016 ani cheltuielile cu personalul la Metrorex erau 333 de milioane. Anul trecut au ajuns la 627, deci aproape o dublare în patru ani, iar pentru anul acesta sunt prevăzute la 900 milioane, deci o triplare în 5 ani. Nu există niciun domeniu în România, în nicio industrie privată sau publică în care să avem astfel de creşteri salariale. Anul trecut, când veniturile Metrorex s-au prăbuşit din cauza pandemiei COVID, că oamenii nu au mai mers cu meroul şi nu au mai plătit bilete şi abonamente, au găsit de cuviinţă, în septembrie să-şi negocieze, în condiţii în care toată România a strâns curea, o creştere salarială de 18% , o creştere negociată de sindicat oarecum cu el însuşi”, a declarat Cătălin Drulă.

Ministrul mai declară că anul trecut, la Metrorex câștigul mediu brut lunar per salariat a fost de 9.900 lei, iar anul acesta propunerea este de peste 12.000 de lei.

Care a fost răspunsul celor de la Metrorex

Compania Metrorex a transmis printr-un comunicat că în ciuda celor susţinute de ministrul Transporturilor, societatea este subfinanţată, iar subvenţiile au fost diminuate.

„Faţă de situaţia prezentată de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii trebuie spus că de cel puţin 3 ani, Metrorex este subfinanţat raportat la Contractul de Servicii Publice încheiat între Metrorex, în calitate de operator şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii în calitate de autoritate contractantă, contract pe care Metrorex îl respectă cu toate că Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii nu achită societăţii obligaţiile pecuniare anuale prevăzute în Contractul de Servicii Publice, înregistrându-se restanţe între 83 şi 173 milioane de lei anual.”

Ministrul Transporturilor mai spune că va lua măsuri după ce ancheta Corpului de Control va fi finalizată.