Evenimentul Zilei > Social > Ministrul Sănătăţii: DSP-urile nu au personal suficient. Se vor face detașări la ordin!
Ministrul Sănătăţii: DSP-urile nu au personal suficient. Se vor face detașări la ordin!

Ministrul Sănătăţii: DSP-urile nu au personal suficient. Se vor face detașări la ordin!

Potrivit ministrului, o soluţie este detaşarea medicilor şcolari la DSP-uri, pentru a efectua anchetele epidemiologice.

Semnal de alarmă tras de Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, legat de criza de personal de la nivelul direcţiilor județene de sănătate publică. Ministrul atenționează asupra faptului că nu este suficient personal, dar că acum se pot face detaşări la ordin, nominal, în cazul în care nu vor există voluntari. O soluţie este detaşarea medicilor şcolari la DSP-uri, pentru a efectua anchetele epidemiologice.

”Nu avem personal suficient în DSP-uri

”Nu avem personal suficient în DSP-uri. Am putut să vedem capacităţile DSP-urilor în această perioadă. Este o perioadă de aproape 6 luni în care DSP-urile au lucrat continuu. Dacă stăm să ne uităm, sunt foarte puţini specialişti în aceste DSP-uri. Atunci gestionăm, în prima parte, 120 de cazuri pe zi, în iulie. Acum sunt 1.200 de cazuri pe zi. Efortul este mai mare.Ieri s-a decis că tot ce înseamnă medicină şcolară să fie detaşaţi către DSP-uri că să putem mări numărul de lucrători în cadrul DSP-urilor. Că să putem desfăşura aceste anchete. Avem şi în constituire şi acel corp de voluntari”, a declarat Tătaru, marţi seară, potrivit.digi24.ro

Detaşările, pe bază de ordin

Întrebat cum se fac aceste detaşări la ordin şi cine ar putea fi detaşat, ministrul a răspuns că va exista un ordin. Potrivit ordinului, medicii de familie şi cei şcolar pot fi detaşaţi la DSP-uri.

”Medici de familie cu care încercăm o colaborare cu dânşii, atât pentru cei izolaţi la domiciliu, cât şi pentru anchete epidemiologice, medicină şcolară de unde vom detaşa. Legea permite în acest moment acele detaşări la început voluntar. Dacă nu, vor fi detaşaţi la ordin. Este ordinul de comandant care face detaşarea nominal/. De o anumită specialitate, către un anumit loc unde este nevoie. El va beneficia de un spor de 50%, de o diurnă de 2% pe zi şi asigurată masă şi cazarea”, a explicat Nelu Tătaru.

Premierul Ludovic Orban a afirmat marţi, după întâlnirea cu sindicaliştii din sănătate, că vor fi detaşate cadre medicale în unităţile unde este nevoi. Acest lucru după ce autorităţile au apelat la voluntarilor. Dar răspunsul primit nu a fost la nivelul aşteptărilor, potrivit digi24.ro.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: