Ministrul Nosatîi, despre breșele din apărare: Avem nevoie de sisteme cu rază lungă de acțiune
- Viorica Mija
- 9 decembrie 2024, 10:20
Republica Moldova. Rusia își continuă războiul de dezinformare, atunci când declară că Republica Moldova nu are nevoie de structuri de apărare. Este declarația ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, care subliniază că achiziționarea sistemelor moderne ar trebui să continue, deoarece singurul radar din arsenal nu face față provocărilor.
Ministrul Apărării dezminte narativele Kremlinului
Anatolie Nosatîi declară că Moscova își dorește ca Republica Moldova să rămână slabă, cu breșe în sistemul de apărare.
„Cei de la Kremlin își doresc ca Republica Moldova să nu aibă structuri de apărare și de securitate. Să rămânem slabi și nepregătiți în fața provocărilor. Pentru a nu asigura cel mai important pentru cetățeni – un mediu de securitate și de pace”, a declarat ministrul, într-un interviu de totalizare a anului 2024, realizat de IPN.
Totodată, Nosatîi susține că Republica Moldova are nevoie de radare cu rază lungă de acțiune, pentru a-și putea apăra spațiul aerian.
„Radarul GM 200 este achiziționat de Ministerul Apărării în interesul fortificării capacității de supraveghere a spațiului aerian. Este un radar performant, dar este un radar cu rază medie. Limitările bugetare nu permit pe deplin să ne asigurăm cu toate sistemele necesare și sofisticate. Avem nevoie de sisteme cu rază lungă de acțiune, avem nevoie de sisteme ce ar permite identificarea inclusiv a țintelor mici, precum ar fi dronele. Dar am avea nevoie de un număr destul de mare pentru a acoperi întreg teritoriul Republicii Moldova”, a subliniat Nosatîi, pentru aceeași sursă.
Un radar - cumpărat, altul - pe lista de intenții
La sfârșitul anului trecut, Republica Moldova a achiziționat din Franța un radar de supraveghere antiaeriană în valoare de peste 14 milioane de euro. Banii au provenit din bugetul pentru apărare.
Ulterior, Uniunea Europeană a anunțat un nou pachet de sprijin, în valoare de 9 milioane de euro. Suportul ar urma să fie direcționat spre pentru consolidarea capacităților de apărare antiaeriană.
În luna iulie curent, ministrul Apărării a subliniat, pentru postul public de radio, că a fost deja identificat un nou sistem de apărare antiaeriană. Totuși, acesta va putea monitoriza doar infrastructura strategică.
„Nu vom merge de la cele strategice, dar vom începe de la acestea portative, de la distanțe mici. Ne va permite să protejăm infrastructura cheie și grupele operaționale în caz de necesitate. Ulterior ne vom axa pe sisteme de apărare antiaeriană pe rază medie”, a declarat Anatolie Nosatîi.
NATO arată spre România
Secretarul General al NATO, Mark Rutte, a menționat că România ar putea proteja Republica Moldova de dronele rusești, dar discuțiile ar trebui purtate între cele două state.
„Problema legată de drone este, cred, și o chestiune bilaterală. România și Moldova ar putea purta discuții aici, așa că nu depinde de mine. Înțeleg întrebarea, dar aș lăsa acest aspect autorităților române pentru moment. Însă puteți fi siguri că Moldova este foarte prezentă pe radarul nostru NATO. Respectăm țara, respectăm conducerea. Mai ales având în vedere ce s-a întâmplat în timpul alegerilor și referendumului. În pofida influenței externe care a existat, Guvernul a reușit să meargă înainte într-un mod calm și măsurat, alături de populație”, a declarat Mark Rutte.