Evenimentul Zilei > Justitie > Magistrații se revoltă. Ministrul Justiției, acuzat de minciună. Conflictul atinge cote uriașe
Magistrații se revoltă. Ministrul Justiției, acuzat de minciună. Conflictul atinge cote uriașe

Magistrații se revoltă. Ministrul Justiției, acuzat de minciună. Conflictul atinge cote uriașe

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii îl acuză de minciună pe ministrul Justiției. Majoritatea judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi a altor instanţe judecătoreşti, se opun propunerilor de modificare a legilor justiţiei.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii atrage atenţia asupra riscurilor pe care comportamentul public al ministrului Justiţiei, Stelian Ion, îl generează asupra bunei funcţionări a activităţii din justiţie şi statutului judecătorilor, se arată într-un comunicat de presă.

În comunicatul de presă al CSM este prezentată poziția magistraților referitor la problemele interne și situația din justiție și de asemenea califică ca nepotrivită poziția propriului ministru. Magistrații deplâng declarațiile publice repetate ale ministrului Stelian Ion.

Consiliul Superior al Magistraturii critică declarațiile publice ale ministrului Stelian Ion

”Declaraţiile publice repetate prin care a indus opiniei publice ideea că judecătorii fie au anumite beneficii nejustificate, fie vor să-şi creeze „superimunităţi”, sau că doar o parte dintre aceştia ar fi oneşti în funcţie de propria-i apreciere pe care o raportează la opiniile exprimate pe marginea modificărilor aduse legilor justiţiei, coroborate cu dezinteresul manifest faţă de adevăratele probleme din justiţie au generat în rândul judecătorilor un sentiment de nesiguranţă cu privire la statutul lor”.

”Ministrul justiţiei sfidează cadrul constituţional prin angrenarea reprezentanţilor altor state într-un proces eminamente intern, prezentând distorsionat realităţi din domeniul justiţiei în unicul scop de a obţine susţinere politică pentru proiectele de modificare a legilor justiţiei. Maniera netrasparentă a discuţiilor purtate, furnizarea trunchiată a informaţiilor sunt singurele explicaţii pentru concluziile prezentate de aceştia”, mai precizează comunicatul CSM.

Magistrații susțin că demersurile ministrului Justiției nu sunt întâmplătoare

Magistrații mai susțin că demersurile ministrului Justiției ”nu sunt întâmplătoare și au drept scop influențarea și obținerea incorectă a susținerii opiniei publice”. De asemenea, se vizează în opinia lor influențarea ”factorilor decizionali interni, dar şi a partenerilor străini în contextul escamotării realităţii.

Edificatoare în acest sens este trecerea sub tăcere de către ministru a rezultatului consultării judecătorilor întrucât acesta se prefigurează a-i fi defavorabil. Spre exemplu, majoritatea judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi a altor instanţe judecătoreşti se opun propunerilor de modificare a legilor justiţiei cu privire la care ministrul justiţiei a generat consultarea”.

”Secţia pentru judecători atrage atenţia asupra pericolului dublului discurs şi a dublei măsuri pe care ministrul le practică, acesta valorificând avizele Consiliului Superior al Magistraturii şi opiniile judecătorilor în funcţie de interesul de moment.

Modificarea continuă şi de substanţă a legilor justiţiei, în contexte politice diferite, afectează stabilitatea statutului judecătorilor şi buna funcţionare a instanţelor judecătoreşti”, mai adaugă comunicatul CSM.