Evenimentul Zilei > Economie > Ministrul Finanțelor anunță un dezastru la plata pensiilor: Nu avem soluții pe termen lung!
Ministrul Finanțelor anunță un dezastru la plata pensiilor: Nu avem soluții pe termen lung!

Ministrul Finanțelor anunță un dezastru la plata pensiilor: Nu avem soluții pe termen lung!

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a anunțat o posibilă prăbușire a sistemului de pensii dacă nu se iau măsuri urgente. Impactul bugetar al majorărilor propuae de ultima guvernare PSD, a Vioricăi Dăncilă, este major. Peste 500 de milioane de euro s-au adăugat în spinarea unui buget din ce în ce mai șubred.

Un interviu acordat de ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, scoate la lumină dezastrul lăsat de PSD în sistemul de pensii.

Potrivit acestuia ca urmare a majorărilor impuse de fosta guvernare social-democrată”crește costul cu pensiile de la circa 6,5 miliarde lei pe lună la circa 9 miliarde de lei. Impactul e major”. O creștere de 2,5 miliarde de lei, echivalentul a peste 500 de milioane de euro. Ceea ce face ca sistemul de pensii din România să devină o bombă cu ceas.

„G4media: Luați în calcul eșalonarea creșterii pensiilor?

Florin Cîțu: Banii există în buget pentru 2020. Presiunile sunt foarte mari, de aceea de azi ne uităm la soluții pe partea de venituri și cheltuieli. Voi lăsa soluțiile aici. De aceea FMI e aici, pentru a ne ajută să îmbunătățim colectarea veniturilor și să se uite și la Codul Fiscal, dacă el influențează negativ colectarea(…)

G4media: Apropo de reforme, ministrul Muncii a anunța o nouă lege a pensiilor, presupun că lucrați împreună. care e termenul realist de realizare a noii legi?

Florin Cîțu: Anul acesta ar trebui să terminăm. Dar mă îngrijorează structura sistemului de pensii. Pe termen scurt putem găsi soluții pentru orice, sunt mai dure, complicate, dar pe termen lung nu avem soluții. Cum e el construit acest sistem, cu un deficit foarte mare care crește foarte mult anual, nu ai cum, e un eșafodaj care se va dărâma. E nevoie de o reformă a sistemului de pensii care să pună mai multă greutate pe partea privată.”

Cu alte cuvinte, ministrul de Finanțe ne anunță că dacă nu se iau măsuri urgente, nu se vor mai putea plăti pensiile românilor.

O situație la care puțini se așteptau.