Evenimentul Zilei > Economie > Ministrul Energiei: VINOVAŢII de dispariția RAAN se prefac, astăzi, că nu înțeleg despre ce este vorba
Ministrul Energiei: VINOVAŢII de dispariția RAAN se prefac, astăzi, că nu înțeleg despre ce este vorba

Ministrul Energiei: VINOVAŢII de dispariția RAAN se prefac, astăzi, că nu înțeleg despre ce este vorba

„Cei care se fac vinovați de dispariția Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) se prefac, astăzi, că nu înțeleg despre ce este vorba sau strigă în gura mare că e în pericol securitatea energetică națională", atrage atenția ministrul Energiei, Victor Grigorescu, într-un comunicat de presă.

„Situația RAAN este un caz-școală atunci când vorbim despre cum se poate îngropa o companie de stat vitală pentru sistemul energetic. An după an s-au luat decizii greșite și păguboase. Nu s-a intervenit nici măcar în ultima clipă pentru a se mai salva ce se mai poate salva, dar în schimb se plânge de grija companiei, după ce justiția s-a pronunțat în favoarea falimentului, chiar de către cei ar fi trebuit să aibă grijă să nu se ajungă aici”, a afirmat ministrul.

El a adăugat că oricât de mult ne-am dori să salvăm RAAN, justiția și-a spus cuvântul. E o lecție cât se poate de dură pe care, dacă nu o învățăm, o vom repeta și în alte cazuri. Cei care se fac vinovați de dispariția RAAN se prefac, astăzi, că nu înțeleg despre ce este vorba sau strigă în gura mare că e în pericol securitatea energetică națională”. 
Potrivit ministrului Energiei, România are un sistem energetic solid, însă în acest domeniu nu trebuie să se acționeze politic, iar speculațiile nu sunt binevenite.

Datorii uriaşe şi nejustificate

În luna ianuarie a acestui an, instanța s-a pronunțat favorabil în ceea ce privește falimentul RAAN. Decizia a fost suspendată în urma unui apel inițiat de administratorul judiciar. Falimentul ar fi survenit după doi ani și patru luni de la intrarea in însolvență a RAAN și în urma unei serii lungi de nereguli, contracte păguboase și lipsă de interes a celor care au condus aceasta companie în ultimii zece ani.

Au fost contractate mai multe împrumuturi la bănci care au fost direcționate către achiziții și lucrări fără acoperire sau inutile. S-au acumulat datorii uriașe și nejustificate care au dus RAAN în insolvență. Managementul defectuos a continuat chiar și pe perioada insolvenței, fapt ce a împins spre faliment Regia. S-au recunoscut la masa credală datorii de 44,37 milioane de lei, fără acoperire legală, pretinse de o firmă a cărui patron este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional. Contractele și zecile de acte adiționale pe care firma în cauză le-a încheiat cu RAAN, în perioada 2009 – 2012, sunt acum în atenția DIICOT. Directori ai Regiei sunt cercetați penal pentru abuz în serciviu și pentru prejudicierea societății cu peste 23 milioane de lei. Iar aceste fapte sunt o mică parte din neregulile constatate, de exemplu, de Curtea de Conturi în rapoartele sale”, se mai percizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, „în mod firesc, administratorul judiciar ar fi trebuit să denunțe astfel de contracte. Acest lucru nu s-a întâmplat, singura grijă a administratorului fiind încasarea onorariului de aproximativ 850.000 de dolari, doar în primul an de insolvență”, precizează ministerul de resort.

Pe 28 ianuarie, Tribunalul Mehedinți a decis intrarea RAAN în faliment, la solicitarea comitetului creditorilor. Administratorul judiciar, Tudor și Asociații, și cel special, Ion Sârbulescu, au făcut apel la această sentință. Lichidator judiciar provizoriu fusese desemnată firma Euro Insol.

Ulterior, în data de 3 februarie 2016, Curtea de Apel Craiova a decis suspendarea provizorie a falimentului Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) până la soluționarea contestației depuse de administratorului judiciar și de cel special. Decizia Curții de Apel Craiova este fără cale de atac.Prin urmare, până la o decizie a instanței cu privire la contestațiile depuse, RAAN se întoarce în procedură de insolvență.