Interpelarea parlamentarului Ștefan Mihu făcută, astăzi, în plenul Senatului, vine după apelul managerului TNOB Constanța, Daniel Vlădescu, pe rețelele de socializare în care, pentru salvarea Baletului, le cerea constănțenilor să cumpere măcar un bilet de 15 lei pentru spectacolele din lunile octombrie, noiembrie, decembrie, pentru că “nu știu și nu vreau să cerșesc, dar este singură posibilitate ca orașul Constanța să nu piardă o instituție de tradiție a spectacolului muzical coregrafic și să nu piardă și dreptul la cultură.”  În urma campaniei, spectacolele s-au desfășurat cu sălile pline. Organizația de tineret a PNL Constanța a cumpărat 150 de bilete pentru spectacolele din ultimele trei luni ale anului. Ministrul Culturii a decis să aloce TNOB Constanța suma de 700.000 de lei pentru continuarea activității până la sfârșitul lunii noiembrie, până când va fi semnată rectificarea bugetară.

Senatorul PSD de Constanța, Ștefan Mihu, i-a cerut, astăzi, ministrului Culturii George Ivașcu să vină cu măsuri și rezolvări urgente, informându-l asupra greutăților uriașe prin care a trecut Teatrul de Balet în ultimii ani. „De câțiva ani buni, instituțiile de cultură din Județul Constanța, și nu numai, trec printr-o situație financiară care poate fi lesne catalogată drept dramatică! După desființarea, în 2004, prin HG, a Companiei de Balet Clasic și Contemporan “Oleg Danovschi”, din Constanța, alături de alte două instituții cultural- artistice – am numit Opera Constanța, respectiv Filarmonica “ Marea Neagră” – Consiliul Județean Constanța a decis înființarea Teatrului Național de Opera și Balet, având drept nume, titulatura fostei Companii de balet, adică “Oleg Danovsch”, a amintit parlamentarul constănțean în interpelare.

Deși a greșit în interpelare, pentru că instituțiile de cultură din Constanța au fost desființate de Consiliul Județean Constanța, condus de PSD, nu de către Guvern, ministerul Culturii salvând atunci Opera și Baletul prin trecerea lor în subordinea Executivului, intenția de azi a actualului senator PSD pare pozitivă. El nu a uitat să precizeze, în interperalrea sa, că Teatrul Național de Operă și Balet este vorba de o instituție cu premii naționale și internaționale, care se bucură de o audiență uriașă, care efectuează, anual, turnee importante în țară și străinătate, aducând, prestigiu incontestabil și recunoaștere internațională țării.

“Este vorba, în același timp, de o instituție care își asigura prin forțe proprii circa 10-12 % din buget, deși se află într-un deficit financiar cronic din lipsa de fonduri și susținere financiară adecvată de la bugetul local și central. TNOB din Constanța dispune de un număr total insuficient de salariați, 137, deși la majoritatea instituțiilor culturale de profil, unele poate cu rezultate artistice și profesionale cu mult mai puțin relevante, numărul angajaților este cuprins între 210-600. La această se adaugă faptul că, potrivit informațiilor furnizate de managerul instituției, nivelul de salarizare la TNOB Constanța este mult inferior, în comparație cu celelalte instituții similare din țară, chiar când este vorba de aceleași funcțiuni. În momentul de față, Teatrul Național de Opera și Balet din Constanța are în repertoriul curent peste 55 de titluri muzicale (opera, operetă, balet, spectacole de divertisment coregrafic, precum și spectacole pentru copii), între care se pot evidenția a 44-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului, alături de Turneul Companiei de Balet al TNOB în Germania,” a spus senatorul Ștefan Mihu.

Parlamentarul constănțean i-a cerut la final, ministrului Culturii, George Ivașcu, răspunsuri urgente privind rezolvarea situațieri TNOB Constanța. “Față de situația prezentată, va rog, domnule ministru, să dispuneți evaluarea cât mai urgent posibil a situației acestui așezământ artistic și cultural relevant al țării, precum și să ne informați în legătură cu măsurile preconizate în vederea remedierii aspectelor negative semnalate, cât mai curând posibil.”