Ministrul Agriculturii: "Oamenii și-au făcut case în loc de pensiuni"

Ministrul Agriculturii: "Oamenii și-au făcut case în loc de pensiuni"

Ministrul Agriculturii i-a luat la ochi pe beneficiarii de fonduri europene care și-au construit case în loc de pensiuni.

Pensiunile au fost scoase dein planul de finanțare pentru afacerile non-agricole pe perioada 2021-2022. Ministrul Agriculturii a anunțat că această măsură a venit în urma unor reclamații cum că baneficiarii de fonduri europene ar fi transformat pensiunile în case pentru familiile lor în loc să fie în circuitul turistic.

Ministerul Agriculturii urmează să lanseze noi solicitări de proiecte pentru fondurile eurolene din jumătatea a doua a anului 2021. Finanțarea face parte din proiectul Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Printre acestea se numără și mult-așteptatele submăsuri 6.2 și 6.4, prin care se obțin până la 70.000 de euro, respectiv 200.000 de euro pentru afaceri non-agricole în mediul rural.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe perioada tranzitorie 2021-2022, care va face trecerea la ciclul financiar 2021-2027, pensiunile vor fi excluse de la finanțare.

„În această perioadă de tranziție scurtă, de doar 2 ani, nu am pus în măsuri și pensiunile pentru că vrem să redefinim zona turistică. Prea multe pensiuni sunt făcute în zona periurbană, prea mulți bani s-au dus în zone care nu au nimic de a face cu turismul. Oamenii și-au făcut case în satele din jurul orașelor și nu au nimic de a face cu turismul și atunci va trebui să redesenăm această zonă turistică și, din 2023, o să punem iarăși bani pentru agropensiuni. Banii nu au ajuns în zonele turistice, unde era nevoie, la mine în Florești (lângă Cluj-Napoca) e plin de pensiuni care s-au transformat în case” - a explicat minstrul Oros, chestionat de StartupCafe.ro.

Proiecte pentru dezvoltarea rurală de 3,2 miliarde de euro

Pentru perioada de tranziție, la Ministerul Agriculturii, România are alocate fonduri UE de 6,2 miliarde de euro, din care 3 miliarde de euro sunt pentru plățile directe pe suprafață sau pe număr de animale, iar 3,2 miliarde de euro sunt destinate proiectelor din agricultură și dezvoltarea rurală.

Proiectele de ghiduri ale solicitantului urmează să fie lansate în consultare publică după ce Ministerul Agriculturii va primi ultimele observații de la Comisia Europeană. „Sper ca aceasta să fie ultima săptămână” - a spus Oros.