Evenimentul ZileiActualitateMinisterul Sănătății lucrează la o strategie pentru aprovizionarea cu medicamente strategice. Printre urgențe sunt citostaticele și medicamentele esențiale

Ministerul Sănătății lucrează la o strategie pentru aprovizionarea cu medicamente strategice. Printre urgențe sunt citostaticele și medicamentele esențiale

Ministerul Sănătății lucrează la o strategie pentru aprovizionarea cu medicamente strategice. Printre urgențe sunt citostaticele și medicamentele esențiale
Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat, miercuri seară, că săptămâna trecută au fost livrate 10.250 de fiole de Cisplatinum în depozitele agreate de producător, de unde unităţile sanitare se pot aproviziona în baza contractelor de achiziţii publice.

Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat, miercuri seară, că săptămâna trecută au fost livrate 10.250 de fiole de Cisplatinum în depozitele agreate de producător, de unde unităţile sanitare se pot aproviziona în baza contractelor de achiziţii publice. De asemenea, MS precizează că se caută soluţii legale astfel încât să nu mai existe sincope în aprovizionarea spitalelor cu medicamente esenţiale, potrivit news.ro

”Săptămâna trecută, au fost livrate în România  10.250 de fiole de Cisplatinum, în depozitele agreate de producător, de unde unităţile sanitare  se pot aproviziona în baza contractelor de achiziţii publice. Astăzi, mai sunt  în depozitele agreate de producător 9.610 doze de Cisplatinum. Dintre cei trei producători de Cisplatinum înregistraţi în CANAMED, în prezent mai livrează în România un singur producător, căruia i s-a solicitat să suplimenteze livrările până la rezolvarea legală a posibilităţii achiziţionării de Cisplatin de pe piaţa liberă”, anunţă Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, pe piaţa din România este diponibil în cantităţi suficiente produsul Carboplatinum, care face parte din aceeaşi clasă de medicamente şi al cărui mecanism de acţiune prezintă diferenţe mici faţă de Cisplatinum.

”Astfel, există un procent mare de pacienţi care pot beneficia de tratament cu Carboplatinum, astfel încât cele aproape 10.000 de doze de Cisplatinum să poata fi utilizate pentru pacienţii care necesită doar acest tip de tratament”, mai spun reprezentanţii MS.

De asemenea, MS precizează că luna aceasta au fost achiziţionate, pe nevoi speciale, 1.350 de doze de Bleomicin. În plus, au fost achiziţionate 32.000  de doze de Folinat de Calciu, reprezentând necesarul pe un an de zile, iar unele spitale s-au aprovizionat deja.

”Necesarul anual a fost stabilit prin cumulul solicitărilor tuturor unităţilor sanitare cu profil oncologic în contract cu casele de asigurări de sănătate”, mai spun reprezentanţii ministerului.

Aceştia precizează că în unităţile sanitare din ţară există 87.000 de doze de Osetron, sub formă de tablete, dar şi stoc suficiant de Granisetron cu aceeaşi indicaţie terapeutică, atât tablete, cât şi fiole.

”Ministerul Sănătăţii analizează modificarea legislaţiei, astfel încât să fie asigurată  continuitatea în aprovizionarea cu medicamente”, spun reprezentanţii ministerului.

Lipsa citostaticelor, în special a medicamentului Cisplatinum, a fost semnalată în repetate rânduri de către medici şi pacienţi.

Încă din aprilie, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a admis că există discontinuităţi în aprovizionarea cu unele medicamente, anunţând că se lucrează la o strategie pe termen lung şi stabilirea unei liste a medicamentelor strategice. 

 


Accesează: