Magistraţii Tribunalului Constanţa vor judeca, în data de 13 octombrie, o solicitare a Ministerului Justiției de „extrădare activă” a preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Surse judiciare au explicat, pentru EVZ, că mandatul de arestare internațional este, deja, în SUA, iar autoritățile americane urmau să îl pună în aplicare.

Tribunalul Constanța are competența de a stabili dacă sunt întrunite condițiile legale pentru ca Nicușor Constantinescu să fie adus acasă, în condițiile în care acesta a fost localizat.

Avocatul baronului, Marius Mocanu, spune că aşteaptă decizia instanţei pentru a acţiona în consecinţă. „Domnul Nicușor Constantinescu va fi operat din nou, cel târziu mâine (joi). Așa au stabilit medicii din New York”, a declarat Mocanu, pentru EVZ.

Pe de altă parte, viza de şedere în SUA a lui Nicuşor Constantinescu expiră la 1 octombrie, însă poate fi prelungită cu câteva luni, la cerere.

Memoriul trimis de Nicușor Constantinescu procurorului general al SUA în care solicita respingerea oricărei cereri de extrădare nu a primit, încă, un răspuns. La Constanţa, magistraţii Curţii de Apel au primit noi documente medicale din care reiese că „Nicuşor Constantinescu este grav bolnav”. Judecătorii vor stabili, astăzi, dacă menţin mandatul de arestare emis de magistraţii Tribunalului Constanţa pe data de 4 septembrie.

După Nicușor, potopul

După suspendarea lui Constantinescu, CJ Constanța se confruntă cu o avalanșă de probleme, în urma inculpării „baronului de Litoral”: o mulţime de procese pentru prejudicii uriaşe și executare silită pentru amenzi judiciare date de instanțe, ca urmare a proceselor câștigate de un om de afaceri căruia șeful de județ i-a refuzat eliberarea certificatelor de urbanism.