Într-un comunicat de presă emis EVZ, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice ține să precizeze că ordonanța de urgență nu va afecta decontarea navetei elevilor. 

„Proiectul de act normativ nu prevede abrogarea unor prevederi ale Legii educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, prin care sunt stabilite drepturile elevilor privind decontarea transportului de la și către unitățile de învățământ, deci nu are impact asupra decontării cheltuielilor de transport pentru elevi.

Proiectul de act normativ propune eliminarea transportului rutier judeţean de călători din sfera serviciilor publice, situaţie în care acesta se va desfăşura în regim comercial, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene (Regulamentul nr. 1.370/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători şi de abrogare a Regulamentelor nr. 1.191/69 şi nr. 1.107/70 ale Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare) şi a celei naţionale (Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările şi completările ulterioare).

Pentru lămurirea acestor aspecte, viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a avut astăzi, 24 iunie, o întâlnire cu reprezentanţi ai Federației Elevilor din România”, se arată în comunicatul de presă al insituției.

 „Ca urmare a discuțiilor avute cu domnul ministru, am aflat că motivul care duce pentru adoptarea acestei ordonanțe de urgență este presiunea făcută de transportatori cu privire la faptul că licențele vor expira în 30 iunie. Pe de altă parte se află și presiunea Consiliilor Județene, căci reducerile pentru elevi ar implica un impact bugetar pentru ele. MDRAP alege să ignore faptul că efectui acestei ordonanțe de urgență este unul catastrofal: zeci de mii de elei nu vor mai beneficia de decontarea navetei. Se va crea astfel o tragedie în educație. Va crește abandonul școlar pentru că elevii nu vor mai avea bani pentru a merge la școală. Vom continua demersurile să oprim această ordonanță de urgență și vom face tot ce este necesar ca drepturile elevilor să nu fie afectate. Și Ministerul Educației Naționale consideră că reducerea pentru elevi reprezintă o obligașie și trebuie acordată de către Consiliile Județene. Vom încerca în următoarea perioadă să avem o întâlnire cu doamna Viorica Dăncilă pentru a-i explica implicațiile care le va avea adoptarea acesteia”, a declarat pentru EVZ, Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța, după întâlnirea cu viceprim-ministrul Daniel Suciu.