Agenția de presă ungară MTI scrie că lucrările vor avea loc la Albești, unde se presupune că şi-a predut viaţa poetul Sándor Petőfi în data de 31 iulie 1849. Locul nu a fost niciodată cercetat cu metodele arheologice moderne. Rezultatele cercetării vor fi prezentate în publicaţii şi expoziţii comune de către cele două muzee. Cercetările au fost începute în 2018 pe locul bătăliei de la Sighişoara, deocamdată doar cu caracter de evaluare arheologică. Balázs Polgár, arheologul Institutului şi Muzeului de Istorie Militară, a prezentat rezultatele obţinute până acum. După cum a afirmat, scopul principal al cercetării de anul trecut a fost acela de a se constata dacă pot fi investigate punctele topografice importante ale bătăliei, respectiv stabilirea nivelului de contaminare cu metale ale sitului.

„La faţa locului s-a cercetat în prima fază presupusul loc de amplasament al flancului stâng al armatei maghiare. Pe parcursul celor 2 zile, cu ajutorul detectorului de metale, au fost descoperite în total 19 obiecte, în principal obiecte de artilerie şi muniţie pentru arme de foc manuale, accesorii vestimentare şi piese numismatice – a  declarat arheologul Balázs Polgár, citat de MTI. El a explicat  că şi în 2019 ar dori să continue cercetarea şi să găsească locul de desfăşurare al bătăliilor date în pădure de flancul stâng al armatei maghiare şi flancul drept al armatei ruseşti.

În domeniul arheologiei militare, Institutul şi Muzeul de Istorie Militară al HM au avut rezultate semnificative, inclusiv explorarea unei barje militare care a fost scufundată la Gönyű în 1849.