Evenimentul Zilei > EVZ Special > Minciuna anului: Cardul de sănătate care blochează bancomatul. Ce se întâmplă în realitate | VIDEO
Minciuna anului: Cardul de sănătate care blochează bancomatul. Ce se întâmplă în realitate | VIDEO

Minciuna anului: Cardul de sănătate care blochează bancomatul. Ce se întâmplă în realitate | VIDEO

Distribuirea cardurilor electronice de sănătate a provocat zilele acestea o veritabilă legendă urbană pornită de la câteva ştiri care au relatat o situaţie percepută imediat ca fiind credibilă şi răspândită rapid pe reţele sociale şi chiar televiziuni.

Mai multe site-uri de ştiri şi chiar unele ziare tabloide au publicat zilele acestea ştiri potrivit cărora ”reprezentanţi ai băncilor” sau ”firmelor care întreţin bancomatele” spun că au constatat blocaje fără precedent ale automatelor bancare.

Sursele citate evaziv în ştirile pe această temă mai susţineau că operaţiunile de deblocare a bancomatelor ar fi scos la iveală o cauză ciudată a blocajelor: mulţi posesori de carduri de sănătate au introdus aceste carduri în automate bancare, crezând că vor putea să scoată bani din ele.

Ştirile pe această temă au fost luate ca fiind credibile imediat, inclusiv de către persoane publice şi realizatori ai unor emisiuni TV. Un realizator al unei emisiuni de pamflet a ţinut chiar un discurs de un sfert de oră pe acastă temă, folosind ştirea cu bancomatul ca argument pentru a demonstra ”cat de proşti sunt românii”.

Pentru un jurnalist cu minimă experienţă, toate ştirile care au produs şi întreţinut acest mit aveau un defect major. Niciuna nu cita, cu nume şi prenume, o sursă precisă, identificabilă, credibilă. Acesta este motivul pentru care am decis să verificăm personal situaţia. Astfel, reporterul EVZ a introdus un card de sănătate într-un bancomat, înregistrând video operaţiunea. Ceea ce s-a întâmplat dovedeşte fără dubii că s-a produs o întreagă isterie pe baza unor informaţii false.
Iata cateva dintre articolele care au propagat informatia falsa, citând în special ziuanews.ro. Interesant este ca Antena3.ro este site-ul care nu citează nicio altă sursă, ceea ce poate însemna că această redacţie este locul din care a pornit minciuna naţională.

Jurnalul Naţional preia de la Ziua News:
Cardul de sănătate, situaţii ilare: Euro în cont, bancomate blocate!

”Unii pacienţi care l-au recepţionat s-au întrecut în gafe, unele foarte ilare. Astfel, mai multe bănci au anunţat că bancomatele lor au fost blocate cu carduri de sănătate, potrivit ziuanews.ro. E adevărat că atât cardul bancar cât şi cel de sănătate seamănă izbitor, singura diferenţă fiind banda de siguranţă de pe cel bancar, dar o altă explicaţie ar fi că unii oameni au crezut că pe cardul de sănătate sunt şi bani, chiar circulând zvonul că este livrat cu sume ce variază între 100 şi 500 de euro”

CLICK: Au blocat bancomatele cu carduri de sănătate

”Românii nu știu ce trebuie să facă cu cardurile de sănătate. Dovadă stă anunțul făcut de bănci, care spun că s-au trezit cu bancomatele blocate cu astfel de plastice emise de Ministerul Sănătății… Astfel băncile au raportat mai multe bancomate, la nivelul întregii ţări, blocate cu carduri de sanatate”.

Antena3, pare sursa principală a minciunii:
Viaţa bate filmul. Mai multe carduri de sănătate BLOCATE, după ce posesorii lor le-au încercat în BANCOMATE

Viaţa bate orice scenariu de film în ţara noastră. Proaspeţii posesori de carduri de sănătate s-au grăbit să-şi valideze noile achiziţii la…bancomat.   Zeci de români au încercat sa scoată bani dar nu au reuşit, aşa că au rămas fără card. Alţii au vrut să plătească cu cardul de sănătate în farmacii şi magazine. Erau ferm convinşi că sunt sute de euro pe acesta.