Militarii au fost transferați, la sfârșitul săptămânii trecute, la Centrul Medical Regional Landstuhl din Germania, pentru investigații medicale suplimentare și continuarea tratamentelor medicale de specialitate, informează Ministerul Apărării Naționale.

În cursul zilei de marți, 27 octombrie, ei au fost vizitați de directorul centrului medical, care s-a asigurat personal că militarii români au parte de cea mai bună îngrijire și că starea lor, atât fizică, cât și psihică, este bună. De asemenea, cei patru militari sunt sprijiniți și de organizația nonprofit „Wounded Warrior Project”, care are ca scop principal ajutarea militarilor răniți în misiuni.

Potrivit sursei citate, conducerea Ministerului Apărării Naționale este informată permanent despre evoluția stării de sănătate a militarilor răniți și ţine constant legătura cu ei, cu medicii care îi au în grijă și cu familiile celor patru militari.

Patru militari români din Batalionul 191 Protecția Forței „Golden Lions” au fost răniți într-un atac cu dispozitiv exploziv improvizat ce a avut loc miercuri, 21 octombrie, pe timpul executării unei misiuni de patrulare în zona de responsabilitate din regiunea Kandahar, Afganistan, informa, în urmă cu șapte zile, MApN.

Militarii români se deplasau cu un convoi de autovehicule MRAP (Mine Resistant Ambush Protected / autovehicule rezistente la mine și protejate împotriva ambuscadelor), dispozitivul exploziv declanșându-se la trecerea ultimului autovehicul din coloană. Inițial, s-a transmis că doi militari români au fost răniți în atacul exploziv, ceilalți trei membri ai echipajului fiind evaluați medical, conform cerințelor standard aplicabile în aceste situații.

MApN a revenit, a doua zi după atac, informând că în urma evaluărilor medicale complexe desfășurate la spitalul ROL-2 din Baza Aeriană Kandahar, s-a decis ca încă doi militari din echipajul mașinii de luptă afectate de explozia de miercuri, 21 octombrie, din Afganistan, să fie transportați la spital.

Mai exact, sergentul Ionuț Marius Brumă și fruntașul Dorian Emil Floare, au fost transferați, împreună cu sergentul Adrian Ioan Czifrak și caporalul clasa a II-a Iosif Ioan Reman, către Spitalul Militar ROL-3 din Baza Aeriană Bagram, pentru investigații medicale suplimentare și continuarea tratamentelor de specialitate. Transferul s-a realizat pe cale aeriană joi, 22 octombrie.

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, au fost  în legătură permanentă cu comanda Batalionului 191 Protecția Forței și au urmărit evoluția stării de sănătate a militarilor răniții.

Toți patru sunt acum la Centrul Medical Regional Landstuhl din Germania, pentru investigații medicale suplimentare și continuarea tratamentelor medicale de specialitate.Militarii arădeni au fost dislocați în teatrul de operații din Afganistan în luna august, pentru o misiune de șase luni, informează MApN.

(Sursa Foto-MApN)