Evenimentul Zilei > International > Militanții pro-ruși din estul Ucrainei atacă și jefuiesc romii. Tătarii din Crimeea, concediați dacă nu acceptă cetățenia rusă
Militanții pro-ruși din estul Ucrainei atacă și jefuiesc romii. Tătarii din Crimeea, concediați dacă nu acceptă cetățenia rusă

Militanții pro-ruși din estul Ucrainei atacă și jefuiesc romii. Tătarii din Crimeea, concediați dacă nu acceptă cetățenia rusă

Minoritățile rome și tătare din regiunile estice ale Ucrainei și din Crimeea se confruntă, în contextul tensiunilor din regiune, cu represalii din partea militanților pro-ruși, relatează presa internațională.

Astfel, militanții pro-ruşi din oraşul ucrainean Slaviansk atacă şi jefuiesc romi, indiferent de vârsta şi sexul acestora. "Separatişti înarmaţi pătrund în casele romilor, îi bat şi jefuiesc, indiferent de vârsta şi sexul lor. În special, au fost agresaţi câţiva copii şi femei", relatează site-ul Novosti Donbassa.

Agresorii afirmă că acţionează în baza unui ordin primit din partea "primarului poporului" Veaceslav Ponomariov, iar martorii povestesc cum persoane înarmate scot din casele romilor obiecte de valoare pe care le încarcă în camioane.

Pe de altă parte, etnicii tătari din Crimeea care nu acceptă să devină cetăţeni ruşi sunt concediaţi. "Situaţia din Crimeea este deplorabilă. Poliţia verifică la fiecare pas documentele. Oamenii nu ştiu ce să creadă. Tătarii care refuză să devină cetăţeni ai Rusiei sunt concediaţi şi li se spune că nu vor mai putea fi angajaţi. Aceşti tătari pierd, de asemenea, dreptul la proprietate asupra bunurilor lor", a precizat liderul tătarilor Mustafa Djemilev.

Tătarii din Crimeea, care reprezintă aproximativ 12 la sută din populaţie, s-au opus ferm referendumului din 16 martie, şi au votat în favoarea creării unei autonomii.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: