Rezultatele alegerilor parlamentare de sâmbătă vin după un trend asemănător în regiune, de creștere a susținerii populiștilor sau a candidaților de dreapta și extremă dreapta, în detrimentul liberalilor pro-UE. ANO („Da”), partidul de centru al lui Babis, a obținut aproape 30% din voturi, urmat la mare distanță de Partidul Civic Democrat (ODS dreapta, 11,3%) și Partidul Piraților, eurosceptic și anti-sistem, 10.8%. ANO va avea 70 din cele 200 de locuri în Camera Deputaților. 

Cine este viitorul premier?

Miliardarul Babis (63 de ani) a promis că va conduce ca un om de afaceri și va fac „curățenie” în sistemul corupt al țării. El nu dorește ca Cehia să adere la zona euro, se opune imigrației ilegale, dar consideră că țara trebuie să rămână în Uniunea Europeană. Nouă partide au trecut pragul de 5% și au în Legislativ, așa că urmează negocieri dure pentru formarea coaliției de guvernământ.

Născut în Slovacia, Babis are afaceri în industria chimică, alimentară și în mass-media, și a fost inculpat pentru fraudarea fondurilor europene cu 2 milioane de euro, bani cu care a și-a construit o femră și un hotel.