Evenimentul Zilei > Economie > Zeci de mii de PROPRIETARI riscă să DECADĂ din DREPTURI
Zeci de mii de PROPRIETARI riscă să DECADĂ din DREPTURI

Zeci de mii de PROPRIETARI riscă să DECADĂ din DREPTURI

Doar două luni au mai rămas până când peste 35.000 de proprietari de imobile, confiscate de regimul comunist, ar putea da în judecată Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor.

Instituția are la dispoziție, conform legii, soluționarea a încă 36.600 de dosare de restituire a proprietăților aflate în lucru, până la data de 20 mai 2018. După acest termen, foştii proprietari au doar şase luni pentru a acționa C.N.C.I în  judecată. În caz contrar, aceștia vor fi decăzuți din drepturi. Avocații trag un semnal de alarmă și recomandă celor implicați să acționeze rapid având în vedere timpul extrem de scurt pe care îl au la dispoziție.

Potrivit site-ului ANRP, ,,direcția de aplicare a legii 10/2001 are obligația de a analiza minimum 700 de dosare pe lună”. Potrivit aceleiași surse, până la data de 12.02.2018,  la Secretariatul C.N.C.I erau înregistrate 62.225 de dosare, din care 25.573 erau soluționate. Un simplu calcul matematic arată că celelalte 36.600 de dosare aflate în lucru vor fi soluționate integral în 4 ani de acum înainte, nicidecum până la 20 mai 2018, și doar pornind de la premiza că ritmul de soluționare ar fi respectat conform reglementărilor în vigoare, adică, 700 de dosare pe lună.

Specialiștii din domeniu atrag atenția asupra riscului ca zeci de mii de oameni să își piardă definitiv dreptul de restituire. ,,Anul trecut, Primăria Capitalei a avut, conform legii, un termen limită similar de soluționare a dosarelor, respectiv, 1 iulie 2017. Mulți dintre cei implicați în mod direct nu au crezut că există o astfel de dată limită sau că își pot pierde chiar și speranța de a-și vedea înapoi proprietățile confiscate de comuniști cu zeci de ani în urmă. Alte persoane credeau că acea dată se va prelungi, ceea ce nu s-a întâmplat’’, a explicat Andreea Saveli, avocat specializat în despăgubiri.