Țările membre NATO sunt îngrijorate de o Rusie tot mai agresivă, iar aceasta este cea mai mare desfășurare de forțe americane din Europa, în ultimele decenii.

Cartierul general al brigăzii a fost stabilit la Zagan, în vestul Poloniei, unde va avea loc sâmbătă o ceremonie oficială. Brigada va avea aproximativ 3.500 soldați, 87 de tancuri Abrams și peste 550 de vehicule blindate de transport.

„Factor destabilizator în Europa”

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, spune că „gestul americanilor amenință interesele și securitatea Rusiei”, iar ministrul adjunct de Externe rus, Alexei Meșkov, a numit desfășurarea de forțe „un factor de destabilizare a securității europene”.

Subsecretarul de stat polonez pentru Apărare, Tomasz Szatkowski, a explicat că desfășurarea de forțe este necesară din cauza „exercițiilor ample” pe care le face Rusia aproape de granița sa și din cauza acțiunilor agresive din vecinătate (Ucraina și anexarea ilegală a Crimeei).

Planul presupune rotația forțelor la fiecare nouă luni, în țări precum: Estonia, Letonia, Lituania, România, Bulgaria și Ungaria. În aceeași operațiune, Atlantic Resolve, brigada americană va desfășura exerciții și în statele baltice.

În octombrie, Rusia a trimis rachete nucleare Iskander în enclava Kaliningrad, între Polonia și Lituania, urmate, o lună mai târziu, de lansatoare de rachete antinavă.