Tentativa de trecere ilegală a frontierei Ruse a avut loc anul trecut dar a fost dezvăluită prima dată publicului marți, de parchetul regiunii Murmansk.

Trei cetățeni sirieni s-au urcat într-o mică barcă cu motor în golful Devinka Zavod, în fiordul Pechenga (districtul Pechengsky, Regiunea Murmansk) , și au părăsit coasta îndreptându-se către frontiera maritimă cu Norvegia.

În fața tribunalului, toți trei au pledat vinovați la acuzația de „complot” în vederea părăsirii teritoriului Federației Ruse, fără documente valabile și autorizație, pentru a ajunge ilegal în Norvegia.

Liinakhamari (golful Devkina Zavod) din fiordul Pechenga este cel mai vestic fiord al peninsulei Kola din Rusia și singurul loc dintre Murmansk și granița de stat unde civilii pot ajunge pe coastă fără a intra în zone restricționate militar.

Liinakhamari este o zonă de frontieră restrânsă, dar nu se află sub autoritatea navală militară.

Pe mare, barca cu motor a fost oprită de oamenii Serviciului Federal de Securitate (FSB) iar cei trei au fost arestați, scrie The Barents Observer.

Pe mare, distanța dintre Liinakhamari și granița ruso-norvegiană la Grense Jakobselv este de aproximativ 35 de kilometri (19 mile marine).

Doi dintre cetățenii sirieni au fost condamnați la 10 luni de închisoare într-o colonie penitenciară, în timp ce al treilea urmează să petreacă opt luni.