Metoda LOVERBOY: cum ajungi din fată cuminte PROSTITUATĂ pe centură

Metoda LOVERBOY: cum ajungi din fată cuminte PROSTITUATĂ pe centură

Tot mai multe românce sunt scose "la produs" de iubiţii şi soţii lor. Maria, una dintre ele, era gravidă în luna a cincea când bărbatul a vândut-o, pe un câmp, pentru 1.500 de euro.

Sunt înfricoşătoare studiile şi statisticile despre traficul de persoane din România, cu atât mai mult cu cât numărul femeilor racolate pentru prostituţie, în ţară sau în străinătate, a crescut în ultimii ani. Sunt, însă, şi multe poveşti fericite, care au început cum nu se poate mai prost şi s-au terminat bine.

Un astfel de caz este cel al Andradei. Avea 18 ani când a căzut în plasa unui pretins iubit, care i-a promis, în 2009, c-o ia de nevastă, când el voia, de fapt, s-o scoată din ţară ca să facă bani de pe urma ei. L-a cunoscut într-o vacanţă de vară, când a mers să-şi viziteze o mătuşă care locuia într-un alt oraş. Acolo şi-a întâlnit "călăul", un puşti de 15 ani. El avea "şcoală" de acasă, unde fusese învăţat cum să manipuleze o puştoaică, fie ea şi un pic mai mare.

"Eu îmi făcusem planuri legate de facultate. Părinţii mei sunt oameni simpli, muncesc într-o fabrică. Cu ei şi cu sora mea am locuit într-o cameră dintr-un cămin de nefamilişti. Cu băiatul ăsta mi-am imaginat că o să am o familie. După ce m-am întors acasă, vorbeam cu el pe internet sau la telefon. Îmi spunea că abia aşteaptă să mă vadă şi că e mai bine să plec de-acasă şi să mă mut cu el", povesteşte Andrada.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deşi părinţii ei s-au împotrivit plecării, fata a plecat să locuiască la iubitul ei. Ajunsă acolo, i se părea ciudat că dormeau în camere separate, iar "iubitul" ei nici nu se atingea de ea.

"Nu-mi dădea voie să vorbesc cu părinţii mei, iar când sunau ai mei, mama lui îmi cerea să-i jignesc, lucru pe care eu nu-l făcusem niciodată. Într-o zi, el mi-a spus că o să mergem în străinătate, la bunica lui, unde o să facem bani".

Aşa a ajuns să se prostitueze Andrada. Ajunsă în Spania, a văzut că bunica iubitului ei era matroană, iar mama, mătuşile şi verişoarele lui se prostituau.

Într-o zi, i-au cumpărat haine de vampă şi-au dus-o pe un câmp. Pe Andrada o aştepta primul client. Era virgină: "Era o persoană în vârstă, foarte nespălat. Niciodată n-am crezut că-mi poate fi atâta silă de un om. Mi-a zis să fiu mai veselă, că el plăteşte pentru mine, a dat bani. M-a forţat să mă dezbrac. Nici nu ştiu cum a reuşit să mă convingă să fac acele lucruri".

Timp de un an şi două luni, cam aşa a arătat viaţa Andradei. Familia iubitului îi promitea că o să aibă cea mai mare nuntă, în România. Dar pentru asta trebuie să muncească, să-şi câştige pâinea. N-a avut niciodată bani pe mână.

Abia într-o zi a făcut rost, cât să-şi încarce cartela telefonului mobil. A sunat acasă, în România: "Mama îşi dăduse seama de ce se întâmplă şi mi-a promis că o să mă scape".

În paralel, părinţii Andradei au început să alerge prin secţii de poliţie. Au ajuns şi la Crimă Organizată: "Le-am povestit eu cum am putut. Şi-aşa am aflat că erau o reţea mare de proxeneţi, care făcuseră bani buni din asta", explică mama Andradei.

După câteva luni, fata a venit în vacanţă, cu neamurile băiatului. S-au dus cu toţii la munte. Cei de la Crimă Organizată i-au localizat: "Mama a apărut acolo din senin. Avea totul plănuit. Şi-mi spunea: «Hai, mamă, acasă!» Eu, ca să nu fac rău, nici ei, nici mie, că ei se uitau urât la mine, am spus că rămân. Plângeam. Şi-au început s-o jignească şi-atunci au intervenit cei de la Crimă Organizată". Reţeaua de proxeneţi care au exploatat-o pe Andrada a fost destrămată.

Te duce la restaurant, apoi te roagă să faci sex pentru bani

O cercetare făcută de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) arată că din ce în ce mai multe victime ale traficului de fiinţe umane sunt minore. O altă noutate - a luat avânt, de curând, traficul de persoane de sex masculin, pentru exploatare sexuală în ţări ca Italia sau Spania.

Odată cu deschiderea graniţelor, recrutările n-au mai fost violente. "Este mult mai uşor pentru traficanţi să-şi convingă victimele să plece de bunăvoie din ţară. Bătăile lasă urme vizibile, care pot fi folosite împotriva lor, ca dovezi ale abuzului fizic. Şi-atunci, să convingi o fată cu vorba bună, promiţându-i o viaţă uşoară, fără lipsuri, este mult mai uşor", spune Livia Aninoşanu, director de programe al CPE.

"Fetele idealizează acest tip de relaţie, vor să aibă o familie. Pleacă în străinătate crezând că o să fie babysitter, dar ajung să practice prostituţia, constrânse fiind de iubiţii lor" LIVIA ANINOŞANU, director de programe CPEFOTO: VLAD STĂNESCU

Specialiştii care au participat la acest studiu au ajuns la concluzia că una dintre cele mai întâlnite metode de racolare este cea denumită "loverboy".

Sunt sute de fete din România care au căzut în capcana iubitului fidel, care le poartă de grijă. "Sunt infractori mărunţi, de regulă cu cinci - zece ani mai mari decât ele. Sunt, însă, şi cazuri în care au aceeaşi vârstă sau sunt chiar mai mici. Apar în momente cruciale din viaţa unei adolescente: certurile din familie, care ajung la bătăi. Şi-atunci ce face acest «loverboy»? Îţi spune că «mama ta nu te iubeşte, eu te iubesc» sau «Uite, ei nu-ţi cumpără o haină, eu am bani să-ţi cumpăr»", mai spune Livia Aninoşanu.

Ataşamentul emoţional se dezvoltă pe parcursul mai multor luni, uneori chiar ani. "Loverboys" mizează pe vulnerabilitatea victimei lor, o manipulează, în aşa fel încât fata ajunge să creadă că nu mai poate trăi fără el. Folosesc "momeli" precum cadouri sau ieşiri în oraş la restaurante, locuri care pentru fetele ce vin din medii sărace sunt exemple de bunăstare.

"Ele idealizează acest tip de relaţie. Li se promite o familie reuşită, departe de grijile de acasă. Loverboy-ul spune: «Mergem să muncim amândoi în străinătate, ne facem un rost, apoi venim să facem casă aici, în România». Fata crede că pleacă să fie menajeră sau să fie babysitter şi când ajunge acolo îşi dă seama imediat că o să ajungă prostituată", explică directorul de programe al CPE.

"Ei au o metodă foarte simplă de a lucra la erodarea relaţiei dintre părinte şi copil. Că ei s-au întâlnit, s-au iubit, de câte ori ieşeau în oraş - şi asta e universal valabilă pentru cele cu educaţie aleasă - te mai cerţi cu mama, te mai cerţi cu tata şi discuţi cu iubitul tău. Şi spuneau fetele că ei de fiecare dată lucrau la erodare: «Nu te merită părinţii tăi, nu au încredere în tine, părinţii tăi nu te apreciază. De ce să stai să înduri aceste umillinţe, hai mai bine să mergem în Spania, lucrăm, ne facem noi viitorul nostru»", adaugă un reprezentant al unei organizaţii non-guvernamentale.

"Iubiţii" nu-şi caută victimele prea mult timp. Le găsesc cu uşurinţă prin baruri sau cluburi. Unii le iau chiar din faţa şcolii. Cele mai multe provin din mediul urban, pentru că satul rămâne încă o comunitate închisă. Şi-a vândut nevasta gravidă cu 1.500 de euro

Cei care au derulat cercetările au mai constatat că sunt din ce în ce mai multe cazuri în care soţii încep să-şi exploateze sexual soţiile sau le vând unor reţele de proxeneţi. S-a întâmplat, în urmă cu doi ani, cu o tânără gravidă în luna a cincea. Se măritase la 16 ani şi a născut repede primul copil, o fetiţă. După patru ani a rămas din nou însărcinată, dar pentru că bărbatul începuse s-o bată cam în fiecare seară, şi-a luat catrafusele şi-a plecat la maică-sa. Tiparul clasic de abuz în familie. El, însă, venea s-o caute. Se împăcau, se despărţeau.

Într-o seară, a venit s-o scoată în oraş. "Mi-a zis: «Îmbracă-te şi tu mai frumos, machiază-te şi hai». Mi-am luat o pereche de pantaloni şi un tricou, dar i-am zis că nu mă machiez. Eu rar mă machiez. La un botez, poate, îmi dau cu un rimel. Am îmbrăcat fata şi a spus nu, fata nu merge. M-a dus pe un câmp, au venit două maşini şi mi-a spus: «Să nu ţipi, că o să vin să te iau înapoi». Mă vânduse! Am văzut că a luat 1.500 de euro."

Maria a fost dusă de acei indivizi într-o casă de pe lângă Bucureşti, unde erau mai multe fete. "Cu toate că sarcina mea se vedea, fratele cumpărătorului a întreţinut relaţii sexuale cu mine. M-au ţinut acolo câteva zile, timp în care am avut mai mulţi clienţi".

De acolo, a fost vândută mai departe, pentru 1.000 de euro şi o maşină. "Într-o seară, au venit mai mulţi bărbaţi. În casa aia am trăit numai cu pastile. Mă ameţeau. N-am avut acces nici la toaletă".

De la noii cumpărători, a auzit, în treacăt, că vor s-o scoată din ţară şi s-o ducă într-o clinică, unde să i se provoace un avort. Au băgat-o într-o maşină şi se îndreptau către vama Giurgiu: "În apropierea Bucureştiului, i-a oprit poliţia, că avea pe maşină nişte folii. Unul stătea în spate cu mine. M-a ameninţat că, dacă spun ceva, mă omoară".

Agenţii au controlat actele maşinii şi au vrut s-arunce un ochi şi pe bancheta din spate. A fost momentul în care femeia a început să ţipe şi să spună că a fost vândută: "Eu am scăpat. Dar sunt multe fete care nu pot să scape". Băieţii se prostituează în Italia

Autorităţile din Italia au dezvăluit, în acelaşi studiu, că sunt din ce în ce mai mulţi tineri români care se prostituează acolo, în special în Napoli, Roma şi Milano: "Minorii practică şi ei prostituţia în locuri distincte faţă de alte medii, se deplasează mai ales în grupuri şi sunt controlaţi de lideri care, de asemenea, se ocupă şi cu procurarea de clienţi speciali, dispuşi să plătească sume consistente pentru a se bucura de servicii sexuale pe termen lung. Această practică, înregistrată numai la Roma şi Napoli, este cunoscută drept «închiriere», perioadă în care minorul, de fapt, locuieşte cu clientul", se arată în cercetare. Au mai fost descoperite şi cazuri în care adulţii îşi lasă soţiile şi copiii în România, pentru a munci, de exemplu, în construcţii. Pentru un venit în plus, în timpul liber practică prostituţia.