Evenimentul Zilei > Vremea > METEO. Vremea se schimbă RADICAL. Ce regiuni vor fi afectate de valul de AER POLAR
METEO. Vremea se schimbă RADICAL. Ce regiuni vor fi afectate de valul de AER POLAR

METEO. Vremea se schimbă RADICAL. Ce regiuni vor fi afectate de valul de AER POLAR

Un val de aer polar se apropie de România, urmând ca săptămâna viitoare să revină ninsorile, viscolul și temperaturile scăzute, informează ANM.

În Banat regimul termic nu va avea fluctuații semnificative, astfel că se vor înregistra, în medie, maxime de 6…8 grade și minime între -2 și 2 grade. În intervalul 10 –12 februarie vremea va deveni caldă, cu valori termice maxime, în medie regională, de 9…11 grade și minime de 0…2 grade, dar începând cu 13 februarie, tendința temperaturii aerului va fi de ușoară scădere spre maxime de 7…8 grade și minime de  2…-1 grad.

Se vor semnala precipitații slabe cantitativ, pe arii restrânse în 4 și 5 februarie și cu caracter local și temporar, începând cu data de 11 februarie.

În Crișana regimul termic nu va avea fluctuații semnificative în perioada 4 – 9 februarie, când se vor înregistra, în medie regională, maxime de 6…8 grade și minime între -2 și 1 grad. În intervalul 10 – 12 februarie vremea va deveni caldă, cu maxime de 8…11 grade și minime de 0…2 grade, dar începând cu 13 februarie, tendința temperaturii aerului va fi de ușoară scădere spre maxime de 6…7 grade și minime de -3…-2 grade.

Se vor semnala precipitații slabe cantitativ, pe arii restrânse în 4 și 5 februarie și cu caracter local și temporar, începând cu data de 11 februarie.

În Transilvania vremea se va răci treptat până în data de 7 februarie, când media regională a maximelor termice va atinge 4 grade. În următoarele 3 zile valorile termice nu vor mai avea
variații semnificative, apoi, până în 11 februarie vor crește cu 4…5 grade. În cea de a doua săptămână temperaturile diurne vor scădea ușor și treptat, astfel că în ultimele zile, media lor se va situa în jurul valorii de 4 grade. Exceptând primele două dimineți, temperaturile minime vor fi preponderent negative, iar media lor va oscila între -6 și -1 grad.

Vor fi precipitații în general slabe cantitativ, izolat în prima săptămână și local și temporar în cea de a doua.

În Maramureș valorile termice diurne vor scădea ușor și treptat de la o medie de 8 grade în prima zi, până la 5 grade în jurul datei de 9 februarie. Vor urma două zile de încălzire, apoi se va răci din nou, astfel că spre sfârșitul intervalului de prognoză media regională a maximelor termice nu va mai depăși 4 grade. Treptat temperaturile minime vor deveni negative, iar între 5 și 17 februarie media lor se va situa, în general, între 0 și -4 grade.

Trecător se vor semnala precipitații în general slabe cantitativ, mai frecvente după data de 10 februarie.

În Moldova  vremea va intra într-un proces de răcire până în jurul datei de 7 februarie, când media regională a maximelor va atinge 2 grade. Va urma o scurtă perioadă de încălzire, astfel că în ziua de 11 februarie vor fi maxime a căror medie va reveni la 8…9 grade. Din 12 februarie se va răci din nou, cu aproximativ 4 grade. Media minimelor termice va fi pozitivă în primele două dimineți, apoi va avea variații în general între -1 și -5 grade.

Vor fi precipitații în general slabe cantitativ, izolat în prima săptămână și local și temporar în cea de a doua.

În Dobrogea până în data de 8 februarie valorile termice vor scădea cu aproximativ 10 grade. În următoarele 4 zile vremea se va încălzi, astfel că în jurul datei de 12 februarie media regională a maximelor termice va atinge 8…9 grade. Din 13 februarie se va răci, iar temperaturile diurne vor scădea până spre 4 grade. Trendul general va fi de scădere și în
cazul temperaturilor nocturne. Acestea vor fi în general pozitive, exceptând intervalul 8…10 februarie și data de 17 februarie, când vor coborî sub zero grade.

După data de 6 februarie, trecător, vor fi precipitații în general slabe cantitativ.

În Muntenia în prima zi vremea va fi mult mai caldă decât în mod normal la această dată, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul valorii de 15 grade. Până în data de 8 februarie se va
răci cu 12 grade, apoi se va încălzi ușor și treptat, astfel că în jurul datei de 12 februarie media regională a temperaturilor maxime va urca spre 10…11 grade. În ultimele zile de prognoză se va resimți din nou o scădere de temperatură, de 4…5 grade. Scăderea de temperatură se va remarca și pe perioada nopților, media minimelor termice va scădea de la 4 grade la începutul intervalului, până spre -3 grade în intervalul 9….11 februarie. În cea de a doua săptămână temperaturile nocturne vor fi cuprinse în medie, în general, între 0 și -2 grade.

Probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată în jurul datei de 7 februarie și după data de 12 februarie. 

În Oltenia vremea se va răci până în data de 8 februarie, când maximele termice se vor situa, în medie, în jurul valorii de 3 grade. În următoarele 3…4 zile valorile de temperatură vor crește cu aproximativ 5…6 grade, apoi se va răci din nou, ușor și treptat, până la o medie a maximelor de temperatură de 6..7 grade la sfârșitul intervalului. Media regională a minimelor termice va fi între 1 și 4 grade până în data de 7 februarie, apoi va avea variații între 1 și -3 grade.

Temporar vor fi precipitații mai ales în intervalul 4 – 7 februarie și după data de 12 februarie.