Evenimentul Zilei > Vremea > Meteo. Vremea s-a schimbat radical. Ce ne așteaptă azi e de necrezut!
Meteo. Vremea s-a schimbat radical. Ce ne așteaptă azi e de necrezut!

Meteo. Vremea s-a schimbat radical. Ce ne așteaptă azi e de necrezut!

Vremea, 08 iulie 2020: în mai multe regiuni ale țări, vom avea partea de ploi cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și vjijelii cu grindină.

Administrația Națională de Meteorologie vine cu noi vești.

Vremea în țară

În regiunile sud-estice, la munte și în cele estice, s-a anunțat instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta pe arii în general restrânse prin averse, descărcări electrice, vijelii și grindină.


Vremea a luat-o razna complet. ANM schimbă prognoza de la o oră la alta

Avertizare meteo! Cod galben de caniculă, dar și de vijelii cu grindină


Ploile vor avea caracter torențial. În restul țării, cerul va fi variabil spre senin. Temporar vor fi intensificări ale vântului în zona Carpaților Meridionali. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 5și 6 grade în depresiunile din estul Transilvaniei și 18 grade la mare.

Vremea în București

În Capitală, au fost anunțate ploi cu descărcări electrice și temperaturi de până în 30 de grade. La noapte, va ploua torențial, iar cantitățile de apă vor fi însemnate. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura minimă va fi de 15…16 grade.

ANM: Record de avertizări de Cod roșu în iunie și iulie

Gabriela Băncilă, director meteorologie operaţională din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, spune că numărul avertizărilor este un indiciu al fenomenelor meteo extreme înregistrate. Aceasta precizează că vara aceasta nu este una tipică, atât din punct de vedere a temperaturilor, cât și a fenomenelor meteo care pot produce pagube reale.

Peste 100 de mesaje Cod Roşu de vreme severă a emis Administraţia Naţională de Meteorologie până în prezent, cele mai multe în iunie şi iulie, a declarat, pentru Agerpres, Gabriela Băncilă, director meteorologie operaţională din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

„În momentul de faţă vorbim despre emiterea a mai mult de 100 de mesaje de Cod roşu, ceea ce este un indiciu asupra severităţii fenomenelor pe care le-am înregistrat, până în momentul de faţă, în ţara noastră, mare parte dintre ele emiţându-se în luna iunie şi acum la începutul lunii iulie. Este un record privind numărul de mesaje Cod roşu pe care Administraţia Naţională de Meteorologie le-a emis începând cu anul 2005, de când am trecut la acest sistem de avertizare”, a explicat Băncilă.

Fenomenele meteo vor continua tendința și în a doua parte a verii

Potrivit acesteia, vara 2020 nu este una tipică în privinţa temperaturilor înregistrate şi a fenomenelor meteorologice.

„Frecvenţa evenimentelor meteo care pot produce pagube prin intensitatea lor ridicată este una în creştere şi este confirmată şi de ceea ce se întâmplă în teren, dar şi de acest număr ridicat de avertizări Cod roşu de vreme severă pe care ANM le-a emis. Ne referim în acest an la o frecvenţă foarte ridicată a episoadelor în care s-au înregistrat cantităţi importante de apă pe intervale scurte de timp, ceea ce a făcut ca luna iunie a anului 2020 să se situeze pe locul cinci în topul celor mai ploioase luni iunie de la noi din ţară.

Se pare că şi a doua parte a verii va fi una cu multe fenomene meteorologice care să reprezinte sau care să caracterizeze aceeaşi tendinţă pe care a avut-o prima parte a verii, respectiv de la intervalele în care instabilitatea atmosferică este pronunţată, la intervale în care vremea este călduroasă, disconfortul termic este în creştere şi chiar zile cu caniculă”, a adăugat Băncilă.

Conform meteorologilor luna iulie este luna potrivită pentru petrecerea concediului, la malul mării, întrucât această zonă a fost ferită de schimbările bruşte ale vremii.

 

Publicat in categoriile: Vremea
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: