Potrivit meteorologilor, vremea se strică la început de octombrie. Temperaturile scad în toată țara, iar jumătate de județe se află sub Cod galben de ploi.

Meteorologii ne avertizează și astăzi cu privire la intensificarea ploilor și ne semnalează această schimbare a vremii, prin mesaje de atenționare.

Așadar, ANM a emis în acest sens un Cod portocaliu și a restrâns aria Codului galben, până vineri dimineață. Vremea va fi răcoroasă în cea mai mare parte a țării. Ploile vor fi mai importante cantitativ în Crișana, Maramureş şi local în zonele de deal și de munte, unde cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp.

Trecător, la munte, la altitudini de peste 1800 m, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe crestele montane și în regiunile sudice (rafale în general de 45…55 km/h). Temperaturile maxime se vor încadra între 13 şi 22 de grade.

În București, vremea se va răci. Cerul va fi mai mult noros, trecător va ploua slab, iar vântul va avea unele intensificări (viteze la rafală în general de 35…45 km/h). Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 18 grade.

La munte, cerul va fi mai mult noros şi temporar va ploua, îndeosebi în prima parte a intervalului. Cantitățile de apă vor fi local însemnate. Trecător, la altitudini de peste 1800 m, vor fi şi precipitații sub formă de lapoviță şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe creste. Valorile termice vor crește uşor faţă de ziua anterioară.

La mare, vremea va fi relativ normală termic. Cerul va prezența înnorări temporare şi trecător vor fi posibile ploi slabe. Vântul va sufla în general moderat . Temperaturile maxime se vor încadra între 20 şi 22 de grade, iar cele minime între 13 şi 15 grade. Temperatura apei marii va avea valori cuprinse între 19 şi 21 de grade.

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni.

În materialul următor vă prezentăm cum va fi vremea, în fiecare regiune a țării, în intervalul 7 septembrie – 5 octombrie 2020.

Săptămâna 07.09.2020 – 14.09.2020

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în sud-vest.

Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-vestice

Prognoza meteo 14.09.2020 – 21.09.2020

Temperatura aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile estice și sud-estice. Excepție vor face regiunile vestice și nord-vestice, unde temperaturile medii vor fi apropiate de cele specifice pentru acest interval.

Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în regiunile sud-vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână.

Prognoza meteo 21.09.2020 – 28.09.2020

Temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în cele extracarpatice.

Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Prognoza meteo 28.09.2020 – 05.10.2020

Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această perioadă, posibil ușor mai ridicate în regiunile extracarpatice.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în jumătatea sudică.

„De-a lungul timpului au existat şi ani în care luna septembrie a fost una deosebit de caldă. În anul 2015 a fost înregistrată temperature maximă absolută la 65 de staţii meteorologice, majoritatea valorilor depăşind 33 de grade Celsius, cele mai multe în zilele de 1, 2, 18 şi 19 septembrie, iar în anul 1949, la 47 staţii meteo, în zilele de 7,8 şi 9 septembrie, majoritatea depăşind 35 de grade Celsius. Şi în anii 1986 şi 1987 s-au înregistrat maxime absolute la 22, respective 33 de staţii meteorologice”, se arată în analiza meteo realizată de ANM pentru luna septembrie.