De mai multe luni de zile, se vorbește despre o înlocuire în fruntea BCE a lui Mario Draghi cu germanul Jens Weidmann, actualul șef al Bundesbank, la sfârșitul lui 2019, când se încheie mandatul de opt ani al italianului.

Schimbarea de strategie a lui Merkel, dezvăluită de ziarul german Handesblatt, poate spulbera șansele lui Weidmann, considerat cel mai intransigent șef de bancă centrală din Zona Euro și omul cel mai indicat pentru revitalizarea BCE și transformarea ei într-un motor financiar pentru relansarea Europei. Germania, cea mai mare economie de pe continent, nu a mai deținut șefia unui organism european de când Walter Hallstein a fost președintele Comisiei Comunității Economice Europene din 1958 până în 1967.

„Comisia UE, mai degrabă decât BCE, este prioritatea absolută a doamnei Merkel”, scrie ziarul economic german Handesblatt.

Bundesbank și un purtător de cuvânt al guvernului german, contactați de Reuters, au refuzat să comenteze.

Posturile de conducere ale principalelor instituții europene vor deveni vacante la sfârșitul lui 2019: președinții Comisiei Europene, ai Consiliului European și ai Băncii Centrale Europene trebuie toți înlocuiți.

Însă, foarte probabil, candidații care vor intra în competiție pentru aceste funcții vor fi nominalizați abia după alegerile europarlamentare din luna mai 2019; configurația politică a viitorului Parlament European va fi determinantă pentru stabilirea competitorilor, comentează EurActiv.

În mod obișnuit, șeful Comisiei este decis de cele mai mari două grupuri din Parlamentul European, socialiștii și popularii. Însă de data aceasta este posibil ca ele să nu obțină majoritatea, astfel încât să fie necesară implicarea unui al treilea grup în înțelegere.

Printre candidații la șefia Comisiei Europene, Handesblatt îi citează pe ministrul Economiei, Peter Altmaier, pe liderul Partidului Popular European, Manfred Weber și pe ministrul Apărării, Ursula von der Leyen.

Un bancher scorțos și antipatic

Jens Weidmann i-a confirmat recent Angelei Merkel că este gata să preia șefia Băncii Centrale Europene, scrie Handesblatt. Totuși, cancelara și echipa ei consideră că ar fi mai avantajoasă susținerea unui candidat pentru Comisia Europeană, decât pe Weidman pentru BCE, poziția rigidă a acestuia făcându-l impopular în majoritatea țărilor din sudul Europei. Luna trecută, un înalt oficial al partidului naționalist italian La Lega și-a manifestat opoziția față de posibilitatea ca Weidmann să devină viitorul guvernator al BCE, afirmând că în acest caz Europa se va dezintegra. În vârstă de 50 de ani, Weidmann declara într-un interviu luna trecută că noul șef al BCE ar trebui să fie cineva capabil să strângă din nou șurubul financiar după o perioadă de relaxare a austerității.