Evenimentul Zilei > International > Merkel tremură din nou. Și cu ea, tot guvernul
Merkel tremură din nou. Și cu ea, tot guvernul

Merkel tremură din nou. Și cu ea, tot guvernul

Angela Merkel și formațiunea sa, CDU, se află într-o criză fără precedent, după alianța din landul Turingia cu naționaliștii din AfD.

„Eroare fatală a lui Merkel”, titra pe prima pagină cotidianul Die Welt, reproșându-i cancelarei că nu a știut să-și impună disciplina în interiorul partidului, împiedicând o alianță cu AfD, pe care presa mainstrem o consideră formațiune de „extremă dreapta”.

Ceea ce nu constituiu altceva decât niște alegeri regionale în landul fost est-german Turingia, s-a transformat săptămâna aceasta într-un cutremur național.

Motivul îl constituie dificultatea Uniunii Democrat Creștine (CDU) de a se poziționa față de AfD.

Dispunând de o poziție hegemonică pepartea dreaptă, după război, formațiunea democrat-creștină a lui Merkel s-a trezit cu bazinul electoral ros, în ultimii șapte ani, de la înființarea AfD în 2013, arată un comentariu AFP.

Eroziunea electoratului CDU s-a accelerat după 2015, când Merkel a deschis granițele Germaniei pentru mai bine de un milion de imigranți.

Cu ocazia alegerilor locale din Turingia din toamna trecută, CDU a cunoscut una dintre cele mai usturătoare înfrângeri, ieșind abia pe poziția a treia (21,7%), în spatele Stândii radicale și a AfD.

Miercuri, aleșii locali ai partidului cancelarei, sfidând directivele trimise de la centru, s-au aliat cu cei ai AfD pentru a-l desemna pe noul ministru-președinte al Turingiei.

Această mișcare este o scatoalcă teribilă pentru cancelara Merkel, care și-a făcut literă de lege din refuzul oricărui compromis cu naționaliștii.

Este o lovitură și pentru președinta partidului, Annegret Kramp-Karrenbauer, care speră să fie succesoarea Angelei Merkel la putere, în 2021.

În Turingia, AKK nu a reușit să readucă la ordine filiala locală a CDU, în ciuda unei ședințe maraton de cinci ore, în care au ieșit scântei.

Aleșii locali au refuzat să accepte noi alegeri regionale, așa cum vrea conducerea centrală, și vor să găsească o altă soluție pentru a alege un nou președinte al landului.

Deputații locali au toate motivele să fie reticenți față de o repetare a alegerilor, dat fiind că AfD continuă să crească în sondaje, iar CDU să scadă.

Potrivit celor mai recente sondaje, CDU s-ar afla acum la 12%.

AKK își vede poziția fragilizată exact în momentul în care marele său rival din interiorul partidului, Friedrich Merz, partizan al unei politici mai pronunțate de dreapta, își pregătește revenirea în scenă.

El tocmai și-a părăsit postul de la conducerea fondului de investiții american Blackrock, pentru a-și „ajuta partidul să se reînnoiască”. El dorește să participe la alegerile din 2021.

Profilul său mai conservator ar mai opri hemoragia electoratului CDU către AfD.

Problema care se pune este dacă noua criză internă a CDU îi va permite cancelarei Angela Merkel să-și ducă mandatul până la capăt în fruntea guvernului. Deoarece alianța cu naționaliștii în Turingia i-a făcut să explodeze de furie pe social democrați, aliații CDU în guvernul federal.

S-ar putea ca Turingia să fie picătura care varsă paharul unui guvern care și așa abia se mai ține laolaltă.