Germania a aprobat livrări de armament în valoare de milioane de euro către Turcia, chiar şi după ce armata turcă a lansat o ofensivă în Siria, informează luni dpa.

Informaţia privitoare la livrările de armament este inclusă în răspunsul la o interpelare parlamentară a deputatei Sevim Dagdelen din partidul Die Linke (Stânga).

Din 9 octombrie 2019, când Turcia a început operaţiunile militare în Siria, şi până în 22 iulie anul acesta, guvernul de la Berlin a dat undă verde unor tranzacţii cu armament în valoare de 25,9 milioane de euro, însă – susţine Ministerul Economiei german – nu este vorba de arme de război.


Erdogan descalecă în Sfânta Sofia. Prima rugăciune musulmană în fosta bazilică

Articol sinucigaș în presa turcă. Cumhuriyet denunță „adevărul” lui Erdogan

Turcii îi trimit pe musulmanii uiguri ploconul chinezilor! SUA protestează!


Trupele turce au intrat în nordul Siriei pentru a combate miliţia kurdă YPG, considerată de Ankara organizaţie teroristă. Guvernul german a impus ulterior o interdicţie parţială a exporturilor către Turcia de arme şi alte echipamente care ar putea fi utilizate în Siria.

Exporturile de arme către Turcia sunt controversate şi din cauza implicării acestei ţări în conflictul din Libia. Potrivit ONU, Turcia este una din ţările care încă nu respectă embargoul asupra armamentului pentru Libia, deşi şi-a asumat un angajament în acest sens la summitul din ianuarie, de la Berlin, dedicat conflictului libian.


Erdogan a dezgropat Iataganul Războiului și amenință Grecia. Este gata Occidentul să o apere?

Turcia fierbe! Vor califat islamic după scandalul Hagiei Sofia

Trump i-a dat șah „sultanului” Erdogan, Turcii se plâng de încălcarea tratatelor!


Die Linke cere un moratoriu complet asupra vânzărilor de arme către Turcia. Sevim Dagdelen, membră a Die Linke şi expertă în politică externă, consideră că produsele aprobate din octombrie ar putea deveni operaţionale şi pentru utilizarea în Siria. Ea susţine că guvernul german ‘induce publicul în eroare’ prin afirmaţiile că nu aprobă vânzarea armelor care pot fi folosite în Siria.